Memorial Day, la București. Americanii și-au comemorat militarii căzuți în al doilea război mondial

Data publicării:
17779710728 994c820069 b

Au trecut 72 de ani de la Duminica Neagră, care a marcat pentru totdeauna aviaţia americană. Operaţiunea Tidal Wave, de bombardare a rafinăriilor de la Ploieşti, s-a soldat cu 53 de avioane americane doborâte. Misiunea i-a adus în acelaşi loc, şapte decenii mai târziu, pe oficialii americani şi români.

Dean Thompson însărcinatul cu Afaceri al SUA: „Plătim tribut tuturor acelor americani pentru care viaţa, libertatea şi împlinirea fericirii au fost mai importante decât ei înşişi. Sacrificiul lor individual este cel care ne-a adus libertatea”.

Otilia Sava, secretar de stat în MAI: „Îndeplinirea acestui angajament este singura modalitate prin care putem onora sacrificile făcute de cei pe care îi comemorăm umăr lângă umăr, ca și în misiunile pe care militarii americani le îndeplinesc împreună în teatrele de operații aliate”.

În România, Memorial Day a fost dedicată comemorării celor peste 500 de soldaţi americani care şi-au pierdut viaţa în operaţiunile menite să distrugă sondele de petrol din Ploieşti, care furnizau ţiţei Germaniei naziste.

Peste Ocean, americanii își omagiază soldații căzuți la datorie organizând picnicuri și parade. La Washington, mii de oameni s-au adunat pe Bulevardul Constituţiei pentru a asista la parada organizată în cinstea eroilor americani.

La eveniment au venit numeroşi veterani ai războaielor purtate de Statele Unite în ultimii 50 de ani. În secolul 19, Memorial Day era numită Decoration Day şi era dedicată soldaţilor care au murit în timpul Războiului Civil american din anii 1860. Din secolul XX, ziua a fost dedicată tuturor militarilor americani care şi-au pierdut viaţa la datorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri