BUSINESS CLUB. Sute de tone de aur și de argint la Certej

Data publicării:
certejj

De la Certej, localitate aflată a 12 kilometri de Deva, studiile arată ca ar putea fi extrase 113 tone de aur, cu aproape 10% mai mult decât rezerva BNR, la care s-ar adăuga încă 725 de tone de argint.

La actualele cotații din piață, aurul ar valora 3 miliarde de dolari, iar argintul - mai bine de un sfert de miliard. E mai puțin decât veniturile care erau estimate de pe urma exploatării de la Roșia Montană, care se duceau la peste 5,5 miliarde de dolari când aurul era mai prețios. Totuși, proiectul este economic viabil.

Investițiile necesare s-ar duce la peste 650 de milioane de dolari, inclusiv pentru închidereă dupa extracție. Însă studiul de fezabilitate arată un cost total de circa 745 de dolari pe uncia de aur. În condițiile în care prețul s-ar menține peste o mie de dolari pe termen lung, atunci exploatarea va fi viabilă în toți cei 15 ani cât sunt programate să dureze operațiunile.

Modul în care va avansa exploatarea este însă o enigmă. În toamna anului trecut, a început organizarea șantierului. Mai multe organizații neguvernamentale au sesizat autoritățile de mediu, însa acestea au constatat în teren că există toate autorizațiile necesare.

În 2013, compania a primit un acord de mediu revizuit, emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara. Avizul a fost însă contestat de autoritățile centrale de la București.

Eldorado Gold deține 80% din exploatarea de la Certej, iar statul are și el o participație de 20%, prin Minvest Deva.

Compania canadiană a ajuns acționar al exploatării de la Certej prin preluarea European Goldfields, la nivel mondial. Compania mai are drept de exploatare în două perimetre, tot în județul Hunedoara.

Între Roșia Montana și Certej există totuși câteva asemănări. Societățile care stau în spatele acestor exploatări poartă aceeași semnătură. Gabriel Resurces și European Goldfields au fost înființate de controversatul om de afaceri Frank Timiș. Însă acesta a ieșit din acționariatul ambelor firme.

Cinci firme au drept de explorare și exploatare a resurselor aurifere ale României, arată datele Agenției de Resurse Minerale.

Potrivit estimărilor companiilor care activează în industria extracției aurului, România beneficiază de rezerve de 700 de tone de aur și 2.000 de tone de argint.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri