CNADNR a dat un contract, fără licitație, unei firme cu acţionar condamnat pentru dare de mită. Reacția CNADNR

Data publicării:
zapada drum ramnicu sarat 6400048-Mediafax Foto-Ciprian Sterian

ACTUALIZARE.  Conducerea CNADNR a reacţionat, la câteva ore după ce acest reportaj a fost difuzat pentru prima dată. Într-un comunicat de presă, compania confirmă că respectivul contract a fost încheiat prin negociere. Susţine însă că toate prevederile legale au fost respectate aşa că nu ar fi vorba de o atribuire directă.

Conducerea CNADNR îşi exprimă şi regretul pentru limbajul folosit de reprezentantul său, însă precizează că întrebările puse de reporterul Digi24 nu făceau parte din setul celor transmise anterior, în vederea realizării interviului.

„În nici un caz atribuirea acestui contract nu a fost făcută prin atribuire directă, ci prin publicare prealabilă organizată de Bursa Română de Mărfuri, respectându-se legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice.

Ne exprimăm regretul pentru limbajul folosit de reprezentantul CNADNR după interviul acordat echipei Digi 24. Menţionăm că partea finală a înregistrării difuzate este obţinută fără acordul reprezentanţilor companiei, iar întrebările nu făceau parte din setul celor transmise anterior, în vederea realizării interviului”.  


Chiar în ziua în care meteorologii anunțau că vine ninsoarea, pe 3 martie, pe site-ul de licitații publice, CNADNR a publicat un anunț de atribuire directă a unui contract de achiziție de material antiderapant. În anunţ se arată că nisipul şi pietrişul urmau să ajungă la CNADNR Brașov și Târgu Mureș.

„Şi asta este tot o licitaţie. E procedură legală. Conform Ordonanţei 34. Ei aveau nevoie de acest material. Au organizat prin Bursă, unde durează 20 de zile. Procedura prin licitaţie durează 90 de zile şi nu-mi mai trebuia nisipul dacă-l luam prin martie sau mai”, explică Florin Dascălu, directorul Direcţiei Întreţinere Autostrăzi din CNADNR.

Firma care a primit contractele din martie, în valoare de 87.000 de euro, este din Târgu Mureş. Aceeaşi companie, Astor COM SRL, a mai câştigat în ultimii trei ani, tot de la CNADNR, alte trei contracte fără licitaţie, în valoare de 131.000 de euro pentru livrarea de material antiderapant.

Petrică Mihai Sala deţine 70% din acţiunile Astor COM. Restul de 30 sunt în posesia soţiei lui, Maria Daniela, care este şi administrator.

Pe 14 noiembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat deifinitv pe Petrică Mihai Sala la un an cu suspendare pentru dare de mită.

El a fost acuzat că a dat 12.000 de euro unui inginer angajat al unei firme de construcţii, care trebuia să certifice lucrările ce urmau a fi făcute de firma Astor COM. Era vorba despre un proiect finanţat prin fonduri Phare - lucrări de reabilitare a drumurilor la Sovata.

Întrebat cum explică faptul că atribuie lucrări unei fime al cărei proprietar e condamnat pentru dare de mită, directorul de întreţinere a drumurilor naţionale reacţionează iritat.

Reporter: Cum explicaţi faptul că....

Florin Dascălu: Bine, vă mulţumesc. Gata! Vă rog să încheiaţi. Da? Rog să încheiaţi discuţia.

Purtătorul de cuvânt al CNADNR: Dacă ne trimiteaţi înainte întrebarea, ne pregăteam cu răspunsul.

Florin Dascălu: Te rog să închizi camera! Asta e golănie! Eu am crezut că facem o discuţie aşa... Mă băgaţi pe mine cu ăla. De unde dracu' să ştiu cine e ăla? Nici nu e treaba mea să ştiu cine e ăla. Eu coordonez activitatea de deszăpezire.

Reporter: Păi, nu e treaba CNADNR-ului să ştie că dă contracte din bani publici fără licitaţie?

Florin Dascălu: Aţi încheiat? Vă rog să opriţi camera!

Nervozitatea directorului din CNADNR nu se opreşte aici. Şi găsește vinovatul pentru situație.

Florin Dascălu, către purtătorul de cuvânt al CNADNR: Băi, să nu mai vii la mine cu ăştia!

Reporter: Nu aveaţi cunoştinţă de patronul firmei că e condamnat pentru dare de mită?

Florin Dascălu: Mamăăăă! Îmi bag....

Reporter: Noi am găsit pe google informaţiile astea.

Florin Dascălu: Măi, fratele meu, eu sunt inginer, nu mă ocup cu investigaţii.

Florin Dascălu: Băi, eu ştiam de la Şova că vouă nu trebuie să vă dea nimeni niciun interviu.

Reporter: De la Şova?

Florin Dascălu: Voi sunteţi aşa cum sunteţi. Uite, veniţi cu chestii d-astea. Vă mulţumesc. La revedere. E ultima dată când ne mai vedem.

„Noi n-avem niciun punct de vedere. Ce punct de vedere? Nu ştiu. Eu nu mă ocup de ele direct. Deci, nu vă pot ajuta”, a declarat, la rândul său, Mihai Sala.

Astor COM are contracte cu statul din 2006. Printre clienții ei s-au numărat Consiliul Județean Mureș, Primăria din Târgu Mureș sau cea din Reghin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri