Darea în plată. Încă o bancă amenință că va crește avansul pentru credite

Data publicării:
macheta unui cartier de locuinte nou
Foto: captura TV

Dacă în prezent avansul unui credit ipotecar în lei este de 15%, acesta ar putea creşte, în urma aprobării actului normativ.

Dacă va fi acceptată legea va creşte avansul din nefericire, da, vom fi obligaţi, având în vedere acest nou tip de credit, noi vrem să acordăm cât mai multe împrumuturi”, spune Philippe Lhotte, directorul general al BRD.

În viziunea bancherilor, legea dării în plată n-ar trebui să se aplice retroactiv şi să-i ajute doar pe cei care au o singură locuinţă, cea cumpărată prin creditul la care vor să renunţe. Altfel, aţii sunt cei care ar profita.

„Deci cine beneficiază de fapt de această lege? Doar speculatorii. Darea în plată este moartea (programului, n.r.) Prima Casă”, spune șeful BRD.

O altă bancă propune două tipuri de credite ipotecare. Unul dintre ele va ţine cont de condiţiile de aplicare a legii dării în plată şi va fi asemănător leasingului imobiliar.

Arhitectura noului produs este o finanţare pe care oricând, dacă nu vrei să o plăteşti, poţi să o stingi prin returnarea garanţiei imobiliare. Ce am vrea noi, nu pentru stoc, ci pentru viitor, noi am propune să creem un credit special cu dare în plată şi să funcţioneze pe lângă el şi creditul ipotecar obişnuit, clientul să poate alege”, spune Răsvan Radu, director general Unicredit.

În ciuda opoziţiei bancherilor, doar instanţa poate spune dacă o lege comite abuzuri şi trebuie modificată, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR

Nimeni de la Banca Centrală nu a spus că darea în plată este abuzivă. Nu s-a folosit acest cuvânt. Din păcate au fost spuse foarte puţine puncte de vedere în legătură cu această lege care merita o dezbatere profesională mai largă”, spune Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR.

Până acum Raiffeisen a decis să urce avansul la aproape 40% la creditele ipotecare, BCR a făcut o simulare cu o majorare a avansului, iar Unicredit, Banca Transilvania şi Bancpost analizează modificarea condiţiilor de acordare.

Legea dării în plată a fost retrimisă Parlametului, pentru reexaminare, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri