Oamenii de afaceri sunt supăraţi pe politicienii care îi mai ţin în chingi încă un an

Data publicării:
ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES-1

Oamenii de afaceri refac listele de priorităţi pentru investiţii, după ce taxele care trebuiau să dispară din Codul Fiscal rămân în vigoare încă un an.

Liviu Rogojinaru, om de afaceri: „Aş fi avut în plan să investesc nişte bani pentru a retehnologiza activitatea uneia din firme. Deocamdată am stopat această activitate, din acest motiv al nesiguranţei impozitării”.

Politicienii au decis să mai adune bani încă un an din taxa pentru construcţii speciale şi acciza suplimentară la carburanţi. Introduse pentru a strânge fonduri pentru plata pensiilor şi salariilor, au adus la buget sume de trei ori mai mari faţă de estimări. Au sufocat însă firmele şi i-au făcut pe unii oameni de afaceri să ameninţe că pleacă din ţară”.

Dragoş Cabat, analist economic: „Aceste companii ar fi investit măcar o parte din aceşti bani, sau aceşti bani ar fi fost profit suplimentar care se impozita cu impozit pe profit, o altă parte poate se ducea pe majorări de salarii sau angajări”.

Reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5% a fost amânată şi ea cu un an de către clasa politică.

Florin Jianu, fost ministru pentru IMM-uri: „Este vorba de oameni care nu înţeleg economia reală şi nu au lucrat în economia reală. Aceste măsuri făceau România atractivă nu numai pentru întreprinzătorii locali, ci şi pentru cei care se gândesc în această perioadă tulbure să îşi mute afacerile din Rusia sau Ucraina, făcând România atractivă prin aceste măsuri”.

Codul Fiscal va aplica totuşi reducerea Taxei pe Valoare Adăugată. Dar nici aceasta cu cinci puncte procentuale cum era vorba, ci cu patru. Tragem linie: taxa pe stâlp şi supracciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburant vor aduce bugetului 4,5 miliarde de lei anul viitor. La care se adaugă 1,5 miliarde din impozitul pe dividende şi încă aproape 2 miliarde de lei din punctul procentual de TVA pe care politicienii amână să-l implementeze până în 2017”.

În total, 8 miliarde de lei păstraţi de politicieni în încasările sigure ale fiscului de anul viitor. Bani cu care statul vrea să mărească salariile bugetarilor, spun oamenii de afaceri.

Patronii au trimis o scrisoare Guvernului şi au cerut să fie amânate majorările cu cel puţin un an după introducerea Codului Fiscal, timp în care economiştii să vadă ce efecte are noua legea.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri