Michael Moore: De ce va câştiga Donald Trump alegerile din SUA

Data publicării:
donald trump GettyImages-578550828-2

Moore folosește cuvinte dure pentru a-l descrie pe Donald Trump, respectiv „clovn cu jumătate de normă”, „sociopat cu normă întreagă”, „mizerabil”, „ignorant” şi „periculos”.

Producătorul şi documentaristul american crede că felul în care arată acum politica americană nu este un accident. Coliziunea frontală cu realitatea unei preşedinţii Trump va avea loc, pentru că Hillary Clinton nu va putea să-l învingă pe magnatul american. Trump a devenit de neoprit, spune Michael Moore, care oferă şi câteva motive pentru care republicanul va câştiga. Unul dintre ele se referă la furia bărbatului alb.

 „America noastră dominată de bărbaţi, veche de 240 de ani, se apropie de final! O femeie e pe punctul de a prelua puterea!  Este doar un crâmpei din gândirea Bărbatului Alb pe cale de dispariţie. E o senzaţie că puterea a alunecat din mâinile lor, că modul lor de a face lucrurile nu mai e modul în care se fac lucrurile", spune Michael Moore. 

O altă problemă, un alt motiv pentru care Trump va câştiga, spune Moore, este însăşi Hillary Clinton.

„Să fim sinceri: cea mai mare problemă pe care o avem nu este Trump, e Hillary. Este extrem de nepopulară. Aproape 70% dintre alegători sunt de părere că nu pot avea încredere în ea, că e necinstită. Reprezintă vechiul stil de a face politică, fără a crede neapărat în ceva, dacă acel ceva nu e un lucru care te ajută să fii ales. Niciun democrat, în mod cert niciun independent nu se va trezi în dimineaţa de 8 noiembrie entuziasmat să fugă să voteze pentru Hillary, la fel cum au făcut când Obama a devenit preşedinte sau când Bernie a candidat la alegerile primare. Entuziasmul nu există. Şi pentru că aceste alegeri se vor reduce la un singur lucru, la ce scoate cel mai mare număr de oameni din casă şi îi duce în secţiile de votare, Trump e favorit în acest moment", a explicat celebrul realizator de documentare american. 

Un alt motiv invocat de Michael Moore sună aşa: cei care l-au susţinut pe Bernie Sanders în alegerile primare democrate o vor vota pe Hillary, dar va fi un vot deprimat. Cu alte cuvinte, ei o vor vota pe Clinton, dar nu-i vor face campanie şi în mod cert nu-şi vor convinge şi prietenii să o voteze.

„Să nu trecem cu vederea capacitatea electoratului de a fi răutăcios sau de a subestima cât de multe milioane de oameni se consideră anarhişti secreţi în momentul în care trag perdeaua şi sunt singuri în cabina de vot. E unul din puţinele locuri din societate în care nu sunt camere de supraveghere, nu sunt dispozitive de ascultare, nici soţii, copii, şefi, poliţişti. Nu e nici măcar limită de timp. Poţi să stai cât vrei acolo şi nimeni nu te poate obliga să faci ceva. Poţi apăsa butonul şi vota pe linie de partid, poţi să îi treci pe Mickey Mouse sau pe Donald Duck. Nu sunt reguli. Din acest motiv şi din cauza furiei pe care atât de mulţi oameni o simt faţă de un sistem politic defect, milioane de oameni vor vota pentru Trump nu pentru că sunt de acord cu el, nu pentru că le place bigotismul sau orgoliul lui, ci pur şi simplu pentru că pot", a precizat Michael Moore

Mai presus de orice, există şi realitatea faptului că oamenii care vor depune efortul de a merge la vot sunt cei care au cele mai mari probleme şi nemulţumiri în societatea americană. Iar ei nu vor vota o opţiune care pare o continuare a stării de fapt, mai scrie Michael Moore.

Michael Moore este un realizator de documentare, cunoscut pentru „Roger & Me”, care a devenit documentarul american cu cele mai mari încasări din istorie. De asemenea, documentarul său „Bowling for Columbine”, despre masacrul de la liceul Columbine, i-a adus un premiu Oscar. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri