Petro Poroşenko: Armata ucraineană a fost forţată să cedeze controlul asupra aeroportului din Lugansk

Data publicării:
tancuri rusia conflict ucraina mediafax

Actualizare 13:00: Preşedintele ucrainean a avertizat în această dimineaţă că Rusia a lansat o acţiune militară deschisă şi directă împotriva ţării sale. Petro Poroşenko spune că armata ucraineană a fost forţată să cedeze controlul aeroportului din Lugansk, după un atac al separatiştilor susţinuţi de tancuri ruseşti.

Noile confruntări vin pe fondul asigurărilor date de Rusia că nu va interveni militar în Ucraina. Declaraţia a fost făcută astăzi de şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov. Totuşi, preşedintele Vladimir Putin a cerut autorităţilor de la Kiev să-i protejeze pe civilii din estul Ucrainei şi să pună capăt operaţiunilor militare din zonele locuite.

La Minsk, în Belarus, au loc astăzi consultări ruso-ucrainene, cu medierea OSCE, la care sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai separatiştilor proruşi.


Forţele guvernamentale încearcă de luni bune să preia controlul asupra acestui oraş din estul fostei republici sovietice, fief al separatiştilor. Noile confruntări vin pe fondul asigurărilor date de Rusia că nu va interveni militar în Ucraina. Declaraţia a fost făcută astăzi de şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov care a precizat că ţara sa este în favoarea unei rezolvări paşnice a crizei.

Nu va fi nicio intervenţie militară, suntem în favoarea unei rezolvări paşnice a acestei crize grave, a acestei tragedii”, a declarat Lavrov în cadrul unei întâlniri cu studenţii ruşi, a spus el.

Ieri, preşedintele Rusiei a lăsat se se înţeleagă în timpul unui interviu că o republică autonomă în estul Ucrainei este soluţia pentru stingerea conflictului. Vladimir Putin le-a cerut liderilor de la Kiev să negocieze cu separatistii şi a anunţat că ar fi convenit cu omologul său Petro Poroşenko un plan pentru estul Ucrainei.

În urmă cu trei zile, Kievul acuza Rusia că a invadat Ucraina, după ce militari ruşi au fost aduşi în sud-estul ţării. Imediat, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat Consiliul de Securitate. De asemenea, autorităţile ucrainene au cerut Uniunii Europene un ajutor militar de anvergură în urma invaziei ruse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri