Negocieri secrete. Franța și Germania discută un acord prin care să evite sancțiunile Bruxelles-ului

Data publicării:
COMISIA EUROPEANA-1

În spatele uşilor închise, Germania ajută Franţa să redacteze un plan clar de reducere a deficitului bugetar în următorii ani, scriu jurnaliştii de la Der Spiegel. Odată terminat, planul va fi adus în faţa Uniunii Europene cu speranţa că i se va permite guvernului de la Paris să amâne aducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB-ul cerut de autorităţile de la Bruxelles.

Deşi iniţial preşedintele francez Francois Hollande şi guvernul socialist promiseseră respectarea ţintei de deficit, în cele din urmă Parisul a anunţat că abia în 2017 va putea fi atins nivelul de 3%. Franţa ar urma să încheie acest an cu un deficit 4,4% din PIB, iar pentru anul viitor se aşteaptă la un deficit de 4,3%. Ceea ce, teoretic, îi oferă Uniunii Europene puterea să blocheze bugetul Franţei pe anul viitor şi să amendeze Parisul. Tocmai acest scenariu se doreşte a fi evitat prin posibila înţelegere secretă între Franţa şi Germania.

În faţa presei, cele două ţări continuă să se înţepe reciproc pe tema măsurilor de relansare economică. Ministrul francez al economiei, Emmanuel Marcon, a declarat că dacă Franţei i se cer cheltuieli publice cu 50 de miliarde de euro mai mici, atunci Germania ar trebui să investească o sumă la fel de mare în propria economie, care oricum are cea mai slabă evoluţie din ultimii ani. Francezii merg pe ideea că întreaga economie europeană are de câştigat dacă investiţiile cresc în Germania.

Însă, în ciuda criticilor tot mai mari care i se aduc acasă, Angela Merkel rămâne adepta unui buget cibzuit. Ba mai mult, la anul Germania plănuieşte să aibă excedent bugetar. Adică să aibă încasări mai mari decât cheltuielile.

Iar această reticenţă faţă de stimularea economiei prin cheltuieli publice i-ar putea face pe oficialii de la Berlin să fie de acord cu soluţia de compromis în care Franţa ar fi lăsată să încalce ţinta de deficit în schimbul reformelor. Reforme pe care preşedintele francez Francois Hollande le-a promis încă o dată la o recentă conferinţă de presă: „Reformele vor continua. Au început în primele luni ale mandatului meu de cinci ani şi vor continua în ritm accelerat până la final”, a spus Francois Hollande.

Existenţa unor negocieri între Franţa şi Germania pe tema deficitului nu a fost confirmată încă oficial. Săptămâna trecută, oficialii celor două ţări spuneau că Germania nu este interesată nivelul deficitului francez, care este doar o problemă între Paris şi Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri