Noul premier grec a refuzat să depună jurământul cu mâna pe Biblie

Data publicării:
tsipras juramant - 7248430-AFP Mediafax Foto-ARIS MESSINIS

La 40 de ani, Alexis Tsipras este cel mai tânăr premier din istoria Greciei şi a mai avut o performanţă similară. La 33 de ani a ajuns să fie lider al unui partid, ceea ce grecii nu au mai văzut până la Alexis Tsipras. Este controversat, pentru că a ţinut piept, atât timp cât a fost în opoziţie, acelor politici de austeritate.

Noua coaliţie va dispune de 162 de mandate din cele 300 câte sunt în legislativul elen. Faptul că Alexis Tsipras şi-a găsit atât de repede parteneri de coaliţie e văzut ca un semn bun pentru alegătorii eleni. Şi analiştii politici subliniază că rapiditatea cu care s-au derulat evenimentele de la Atena este un semnal dat partenerilor europeni ai Greciei, în condiţiile în care majoritatea liderilor Uniunii au primit cu răceală şi prudenţă victoria stângii radicale.

Citiți și:

Reacții. Victoria Syriza a împărțit Europa în două

„Este clar că acum Europa este împărţită în două. Sunt cei, mai exact Germania, care îşi doresc continuarea acestor politici (n.red: de austeritate), dar mai este un front din care fac parte toţi cei care au înţeles că aceste politici sunt un adevărat dezastru pentru societăţile şi economiile Europei. Sperăm să provocăm un domino politic, care să schimbe balanţa forţelor în Europa”, a declarat Georgios Katrougalos, europarlamentar Syriza.

Întrebați despre noua coaliţie dintre Syriza şi partidul Grecii Independenţi, oamenii obișnuiți spun că este o ușurare. „Nu ştim cum va fi, dar cel mai important este să scăpăm de guvernul vechi. Nu ştim cum va fi noul guvern, dar ne aşteptăm la ceva mai bun. Nu mai putem suporta situaţia actuală”, spune unul dintre ei.

Exact asta au simțit duminică seară și sutele de la susținători ai Siriza, prezenți la cartierul general după anunțarea exit-poll-urilor. Rezultatul scrutinului legislativ a fost primit cu mare bucurie la sediul de campanie al formaţiunii Syriza, dar şi în mai multe zone ale capitalei, unde oamenii au dansat şi au cântat până în zorii zilei. Liderul partidului radical de stânga, Alexis Tsipras, le-a promis susţinătorilor că nu îi va dezamăgi.

Grecia a ales Syriza. Grecia a întors foaia, Grecia lasă în urma sa austeritatea distructivă, teama şi autoritarismul. Grecia lasă în urma ei cinci ani de umilinţe şi durere”, a proclamat Alexis Tsipras.

De altfel, partidul de guvernământ Noua Democraţie şi-a recunoscut înfrângerea. Formaţiunea actualului premier Antonis Samaras s-a clasat pe locul al doilea în opţiunile electoratului.

„Poporul grec a vorbit, iar noi îi respectăm decizia. Conştiinţa mea este curată. Am preluat o ţară care era pe marginea prăpastiei, am avut de gestionat cărbuni aprinşi. Mulţi au spus că nu vom reuşi, dar am reuşit, am evitat răul cel mai mare”, a declarat Antonio Samaras.

Syriza avertizează că nu va mai accepta măsurile de austeritate impuse cu forţa de Germania şi de creditorii internaţionali. În plus, europarlamentarii formaţiunii radicale de stânga speră ca rezultatul alegerilor din Grecia să dea semnalul de trezire şi altor state.

Confruntarea dintre noua putere din Grecia şi Uniunea Europeană se anunţă dură, mai ales că Banca Centrală Europeană a anunţat deja că restructurarea datoriei statului elen este imposibilă, iar Atena trebuie să respecte acordurile semnate. Și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că restructurarea datoriei Greciei „nu figurează pe ecranul radar” al Comisiei Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri