Rusia vrea controlul asupra Gurilor Dunării, afirmă comandantul trupelor americane în Europa. Ce reacții stârnește la București

Data actualizării: Data publicării:
ben hodges - nato.int

Comandantul trupelor americane în Europa, generalul Freredick (Ben) Hodges, a declarat că Rusia are 12.000 de militari în estul Ucrainei și că Moscova încearcă să obțină controlul asupra gurilor Dunării, ceea ce i-ar oferi o poziție de forță asupra economiilor din sud-estul Europei. Generalul Hodges se alătură vocilor - din ce în ce mai multe, în special din rândul militarilor - care consideră că Rusia vrea să testeze capacitatea de reacție a NATO și unitatea alianței. La București, primul care a atras atenția asupra declarațiilor generalului Hodges a fost Traian Băsescu, fostul președinte al României.

Generalul Frederick Hodges, comandantul forțelor americane din Europa FOTO: nato.int

Un răspuns geostrategic

Traian Băsescu a fost, joi, din nou, în vizită la PMP. Coincidență sau nu, se întâmpla tocmai în ziua când fosta șefă a PMP urma să afle dacă rămâne în arest preventiv. Întrebat dacă transmite, prin vizita sa, un mesaj de susținere față de Elena Udrea, fostul președinte Băsescu a dat un răspuns...geostrategic:

„Nu pentru asta am venit, este problema judecătorilor, eu am venit să-i atenționez pe cei din conducerea PMP că astăzi a fost o declarație extrem de importantă legată de evoluțiile din Europa de Est. A fost declarația generalului Hodges (Ben Hodges — n.r.), comandantul forțelor americane din Europa, care, sunt convins, în urma informațiilor și a unei analize a regiunii, a afirmat ceea ce afirm eu de doi ani de zile, că ținta lui Vladimir Putin este legată de gurile Dunării”, a declarat fostul șef al statului. „Acest lucru, venit din partea unui comandant militar, nu e de trecut cu vederea”, a adăugat Traian Băsescu.

„S-a ajuns la aceeași concluzie la care în analiza mea și a structurilor de securitate românești am ajuns acum doi ani de zile, iar astăzi este confirmată ca analiză de generalul Hodges, comandantul forțelor americane din Europa. Cred că este un semnal care trebuie tras”, a mai spus Traian Băsescu. „Eu i-am rugat pe partenerii din PMP să aibă în vedere că nu e joacă cu situația de securitate din regiune, asta e”, a explicat președintele, evitând să răspundă oricăror alte întrebări despre Elena Udrea.  

Ioan Bogdan Lefter: E o viziune marinărească

„În sine, ce a spus președintele mi s-a părut la limita rizibilului. Păi partidul ăsta nu se informează, nu au acces la agenții de știri, trebuie să vină fostul președinte să le spună: copii, ia veniți încoace, a dat un general american o declarație”, a comentat analistul Ioan Bogdan Lefter în studioul Digi24. El a mai spus că partea din declarația generalului asupra căreia s-a oprit Traian Băsescu, cea cu gurile Dunării, reflectă o „viziune marinărească, valabilă multe secole, dar care a ieșit din uz după al Doilea Război Mondial. Nu mai contează acum strategic să controlezi gurile Dunării, când între timp totul zboară prin aer, totul se produce prin telecomandă, prin mecanisme inteligente”, a argumentat analistul. „Gurile Dunării sunt importante, dar nu mai sunt atât de importante”, a adăugat Ioan Bogdan Lefter.

Emil Hurezeanu: Militarii au o mai mare libertate de exprimare decât politicienii

„Există o școală de gândire în Alianța Nord-Atlantică, susținută de generali, de militari, mai ales americani, cu puncte de vedere mai radicale și mai tranșante, mai aproape de alarma profesională a propriei ocupații. (...) Generalii nord-atlantici exprimă punctele de vedere maximaliste, cele mai severe, pentru a obține ceea ce cred ei că merită cel mai mult – atenția maximă a politicienilor, care decid bugete, care decid strategii comune - și care în același timp pun pe gânduri adversarul”, explică Emil Hurezeanu.

„Președintele Obama și nici măcar secretarul Pentagonului nu și-ar fi permis să spună astfel de lucruri (despre starea armatei Germaniei – n.r.), pentru că lucrurile astea nu se spun între politicieni, menajamentele folosite chiar între aliați nemulțumiți unul de celălalt sunt mult mai nuanțate. Generalii pot să vorbească despre asta”, a spus Emil Hurezeanu. (Urmăriți comentariul integral al lui Emil Hurezeanu în materialul video de mai sus).

Hari Bucur Marcu: Niciun general nu începe un război dacă nu știe că îl va câștiga

„Acest general american spune și el cam ce rezultă din analiza de strategie care se face în mod curent pentru asemenea situații, însă de la dorință până la realizare sigur că e o cale lungă. În tot cazul, americanii în special trebuie să justifice de ce este nevoie de prezența lor militară în această regiune și cea mai bună justificare le-o dau exact rușii prin modul în care se comportă, în care vorbesc, în care își exprimă temerile față de existența acestui Vest al lumii care nu le mai place, nu mai vor să coopereze cu el”, spune Hari Bucur Marcu, expert în probleme de securitate.

„Nu înseamnă că dacă un general vorbește de o amenințare a doua zi își trimite trupele ca să rezolve acea amenințare la gurile Dunării”, subliniază el.

Sunt două condiții - arată expertul - care ar putea să ducă la dispariția NATO: una este ignorarea Articolului 5 și al doilea ar fi plecarea americanilor din alianță.

Fiind vorba de un general american, avem o problemă de credibilitate deosebită, în sensul că omul nu vorbește așa, ca să-și dea și el cu părerea la televizor, se bazează pe niște evaluări, spune Hari Bucur Marcu.

În ceea ce privește atacul Rusiei către o țară NATO, cel mai probabil ar fi una dintre țările baltice, dar nu vorbim de un front care să ducă la un al treilea război mondial, de exemplu, ci de un atac limitat, ceea ce ar crea dificultăți în declanșarea Articolului 5 în cadrul Alianței, a arătat expertul. În general, o asemenea amenințare are un termen de avertizare cam de un an jumătate, ceea ce, în cazul țărilor baltice s-a cam scurs.

Dacă NATO ar trimite tancuri pe flancul estic al Alianței, regiunea ar arăta ca Germania federală înainte de unificare. Este o soluție verificată, e de bună calitate și cu efect de descurajare, pentru că „niciun general cu mintea întreagă nu se apucă să înceapă un război, dacă nu știe că îl va câștiga”, a conchis Hari Bucur Marcu.

Ce a spus generalul Hodges 

„Sunt sigur că Putin vrea să ne distrugă alianța, dar nu atacând-o, ci divizând-o”, a spus generalul Hodges într-un discurs susținut la Berlin, în fața unor lideri politici și militari. În absența unui atac deschis al Rusiei, membrii NATO ar putea fi reticenți în a invoca Articolul 5 din Tratatul de la Washington, care prevede că un atac asupra unuia dintre membri va fi considerat ca un atac asupra tuturor, a arătat oficialul. „Din momentul în care Articolul 5 dispare, alianța este terminată”, a punctat Ben Hodges.

El a pledat pentru poziționarea de tancuri americane de-a lungul flancului estic al NATO, pentru a-l descuraja pe Putin. Generalul a spus că a propus poziționarea de tancuri în Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, România și Bulgaria.

Pe de altă parte, Hodges a cerut țărilor NATO să nu-și micșoreze cheltuielile militare, o aluzie la Marea Britanie, al cărei premier, David Cameron, refuză să mai aloce 2 la sută din PIB pentru armată, scrie The Daily Telegraph. Numai patru dintre membrii NATO mai respectă acest angajament.

Generalul Ben Hodges FOTO: nato.int

Germania, cu cozi de mături la exerciții militare

Aflat în Germania, generalul american nu s-a sfiit să spună că neajunsurile echipamentului militar al acestei țări sunt „inacceptabile”.

Pentru cea mai puternică națiune din Europa, care are rol conducător în UE, este inacceptabil să ai elicoptere care nu zboară sau aeronave pe care să nu le poți folosi”, a spus generalul.

Din cauza unor probleme de mentenanță, numai 42 dintre cele 109 avioane de luptă de tip Typhoon ale Germaniei pot fi folosite și numai 38 din cele 89 de bombardiere Tornado.

Forțele speciale germane au fost nevoite să se retragă de la un exercițiu comun, pentru că nu aveau funcțional niciun elicopter. Mai mult, s-a aflat de curând că soldații germani au folosit cozi de mătură în loc de puști în timpul unui exercițiu NATO de anul trecut.

Strategia americană în Ucraina este de „a crește costurile pentru președintele Putin” sprijinind forțele guvernamentale, a mai arătat generalul Hodges.

Europa și Statele Unite nu sunt pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește înarmarea Ucrainei. Hodges a arătat însă că sprijinul popular al lui Putin în plan intern poate fi erodat în momentul în care mamele își vor vedea fiii aduși acasă morți și când prețurile vor crește.

Citiți și: 

Rusia ar putea ataca o țară NATO din estul Europei. Emil Hurezeanu: „Există tot felul de profeți autoînvestiți”

Avertisment: „Rusia ar putea ataca o ţară NATO din estul Europei”. Dan Dungaciu: Alianța nu e pregătită să acționeze în cazul unui atac hibrid

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri