Reproşuri diplomatice: Ministrul de Finanţe al Franţei îl critică pe omologul său german

Data publicării:
michel sapin getty

Negocierile dure cu Grecia au fisurat cel mai solid parteneriat european. Viziunea diferită asupra viitorului Greciei în Zona Euro nu a rămas fără efecte în relaţia dintre Paris şi Berlin. La aproape o lună de la acordul pentru reluarea negocierilor cu Atena, ministrul francez de Finanţe a rupt tăcerea incomodă şi a vorbit despre erorile comise de omologul german.

"Eu cred că domnul Schaeuble greşeşte şi ajunge să fie în contradicţie cu propria voinţă profund europeană", a declarat Michel Sapin. Face referire la propunerea Berlinului de a scoate Grecia, temporar, din Zona Euro. Ideea avansată de partea germană nu era realistă şi Franţa a fost total împotriva ei, a adăugat oficialul de la Paris.

“În numele a ceea ce reprezintă Franţa, eu refuz, Franţa refuză ieşirea Greciei din Zona Euro. Ar fi o recunoaştere a neputinţei”, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei.

În luna iulie, în timpul negocierilor la nivel de miniştri de Finanţe ai Zonei Euro, Germania a propus scoaterea Greciei din uniunea monetară pe o perioadă de cinci ani, ca urmare a crizei economice. Ideea nu a găsit, însă, prea mulţi adepţi în afara cercurilor politice de la Berlin.

„Sunt foarte mulţi oameni, inclusiv în Guvern, convinşi de faptul că propunerea nostră scrisă ar fi fost cea mai bună soluţie pentru protejarea intereselor Greciei şi ale poporului grec”, afirmă Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe.

Ministrul francez de Finanţe a ţinut, totuşi, să precizeze că el şi omologul său german împărtăşesc dorinţa de consolidare a monedei unice europene şi că relaţia Paris-Berlin rămâne solidă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri