Traian Băsescu: În România va fi o concentrare rezonabilă de trupe NATO

Data publicării:
base pe uss cook

Întrebat, la Digi24, dacă vrea mai multe trupe NATO în România, în condițiile în care Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei, a cerut două brigăzi NATO (aproximativ 10.000 de soldați) în țara sa, președintele Traian Băsescu a răspuns ușor ironic: „Da. Și cred că mai cere și toată flota de F-16 a Statelor Unite și....”

„Bun! Trebuie să rămânem în limitele rezonabilului”, a completat președintele.

Șeful statului a părut că vrea să pună un bemol în agitația apărută săptămâna trecută în legătură cu demersurile Ministerului român de Externe de a cere suplimentarea trupelor Alianței în estul Europei.

„Este clar că se va produce o redistribuire a resurselor militare în teritoriul Uniunii Europene. Categoric. Iar țările din flancul estic vor fi printre țările-gazdă. Sunt convins că o concentrare mai puternică va fi la baltici și în Polonia, una rezonabilă în România”, a explicat președintele. „Dar vor fi. Deja în România au crescut efectivele”, a atras atenția șeful statului. El precizat că în prezent în România sunt staționați 1.600 de militari americani.

Întrebat câți ar putea să mai vină, președintele a spus: „Păi, după mine, sunt cam suficienți. Nu știu dacă neapărat ne mai trebuiesc”. Iar cei care se retrag din Afganistan au treaba lor – să ajungă acasă, a menționat președintele, întrebat dacă este posibil ca la vară să mai rămână în România o parte din efectivele americane care se retrag din teatrul de operații afgan.

„Aici vorbim de trupe de cea mai înaltă calitate, gata oricând de acțiune, până când se aduc alte resurse, dacă vreodată va fi nevoie. Însă eu n-aș vrea să-i sperii pe români și am spus-o tot timpul: România nu este în pericolul de a fi invadată. Este extrem de riscant să ataci un stat membru NATO. Am văzut atmosfera acum. Cei mai în risc sunt considerați balticii. Nimeni nu pune problema că nu s-ar aplica imediat articolul 5 din Tratat, care înseamnă: toți pentru unul, unul pentru toți”, a punctat președintele într-o „Ediție specială” la Digi24.

Ministrul de român de Externe, Titus Corlățean, a anunţat săptămâna trecută, într-un interviu pentru AFP, că vrea suplimentarea trupelor Alianţei Nord-Atlantice în estul Europei, ca măsură de siguranţă în contextul tensiunilor din Ucraina. Pe de altă parte, aflat în vizită în Statele Unite, și secretarul de stat Bogdan Aurescu a discutat despre acest aspect cu Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri