FOTO&VIDEO. Cum încap 3.000 de parlamentari în aceeaşi sală

Data publicării:
marea sala a poporului de afara - siteul oficial al cladirii

În China, Congresul Naţional al Poporului, cel mai numeros Parlament din lume, şi-a început sesiunea anuală. Evenimentul a început, la Bejing, cu ceremonia de arborare a drapelului în Piaţa Tiananmen. Apoi, disciplinaţi, cu gesturi controlate şi zâmbete abia schiţate, cei aproape 3000 de deputaţi s-au adunat în Marea Sală a Poporului.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Aici, timp de o săptămână, aleşii vor discuta despre viitorul ţării cu cea mai mare populaţie din lume. Doar vor discuta! În practică, legislativul chinez nu are nicio putere reală, ci misiunea de a aproba deciziile luate de Partidul Comunist. Deputaţii au ascultat discursul premierului Li Keqiang și au aplaudat frenetic, ca de fiecare dată.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Marea Sală a Poporului se află în partea vestică a Pieței Tiananmen din Beijing și găzduiește în fiecare an, în martie, Conferința Consultativă a Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez, și, din cinci în cinci ani, Congresul PCC. Clădirea este folosită și pentru alte evenimente, cu precădere întâlniri la nivel național ale diferitelor organizații politice și sociale. Tot aici au loc însă și comemorările foștilor lideri.

 

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Marea Sală a Poporului a fost inaugurată în septembrie 1959. A fost una dintre cele „zece construcții mărețe” realizate pentru a marca a zecea aniversare a Republicii Populare Chineze. A fost ridicată în zece luni, numai cu voluntari.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Proiectată de arhitectul Zhang Bo, clădirea se întinde pe 171.800 de metri pătrați (spre comparație, Palatul Parlamentului din România are 340.000 de metri pătrați), are 356 de metri lungime și 206,5 metri pe laterală și atinge înălțimea de 46,5 metri.

Citiți și:

De la Casa Poporului la Palatul Parlamentului. Istoria clădirii care a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor

Clădirea are trei aripi, fiecare cuprinzând mai multe săli și încăperi. În aripa sudică se află biroul Comitetului Congresului Poporului și fiecare provincie, regiune administrativă sau regiune autonomă din China are propria sală. Fiecare dintre aceste săli are simboluri caracteristice ale provinciei și este mobilată în stilul local.

©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

Marea Sală din clădirea principală, cu un volum de 90.000 de metri cubi, are 3.693 de locuri în partea de jos, 3.515 locuri la balcon, 2.518 în galerie și 300 până la 500 de locuri în prezidiu, astfel încât pot încăpea simultan 10.000 de oameni!

 

FOTO: wikipedia.org

Marca distinctivă a acestei încăperi uriașe este plafonul, decorat cu mii de luminițe, cu o stea roșie mare în centru (simbol al comunismului) și un model care imită valurile în jur, reprezentând poporul.

Sala are echipamente audio-vizuale și alte sisteme ce se pot adapta în funcție de tipul de întrunire și mărimea auditoriului.

Marea Sală a Poporului este deschisă publicului ca atracție turistică atunci când nu este folosită de partid. În ultimii ani au avut loc și convenții fără caracter politic și chiar concerte. În ianuarie 2009, trio-ul american de muzică country Lucy Angel a fost primul grup occidental care a fost invitat vreodată să țină un spectacol în Marea Sală a Poporului. A făcut aceasta în fața unui auditoriu compus din demnitari și oficiali guvernamentali.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...