FOTO. Vladimir Putin şi Petro Poroşenko şi-au dat mâna la Milano

Data publicării:
putin porosenko - 7082436-AFP Mediafax Foto-DANIEL DAL ZENNARO

Vladimir Putin şi Petro Poroşeko şi-au strâns mâinile înainte să se aşeze la masă, alături de preşedintele francez, premierii italian şi britanic, cancelarul german, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului European.

Vladimir Putin și Petro Poroșenko, la Milano / FOTO: MEDIAFAX FOTO

Discuţiile au fost precedate de o întâlnire bilaterală Vladimir Putin-Angela Merkel, dar cei doi nu au ajuns la un consens în privinţa crizei din Ucraina.

Există în continuare divergenţe serioase pe acestă temă, a declarat ulterior purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Şi după reuniunea de la Milano, liderii europeni au dat dovadă de un optimism rezervat.

Acordul de la Minsk este esenţial pentru a menţine încrederea între părţile implicate. Şi am căzut de acord că înţelegerea de la Minsk trebuie implementată”, a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Acordul de la Minsk prevede încetarea completă a focului în estul Ucrainei, organizarea de alegeri locale în cele două regiuni separatiste, Doneţk şi Lugasnk, cu respectarea legislaţiei ucrainene şi instaurarea unor controale la graniţa cu Rusia.

Vladimir Putin, Angela Merkel și Petro Poroșenko s-au întâlnit la Milano / FOTO: MEDIAFAX FOTO

Sunt, însă, prevederi pe hârtie, pentru că în teren nimic nu a fost aplicat în ultima lună şi jumătate, cât a trecut de la adoptarea acordului de la Minsk.

Din păcate nu suntem într-un punct în care să putem vorbi despre o încetare permanantă a focului sau despre un plan permanent de pace. În timpul acordului de încetare a focului s-au înregistrat 300 de morţi”, a spus Alexander Stubb, premierul Finalndei.

Deşi a catalogat întâlnirea drept una pozitivă, premierul britanic, David Cameron a avertizat că sancţiunie economice impuse de Uniunea Europeană Rusiei vor rămâne în vigoare, dacă Moscova nu trece de la vorbe la fapte.

Rusia trebuie acum să treacă la acţiune, să implementeze tot ceea ce am aprobat, să scoată trupele ruse din Ucraina, să scoată armamentul greu din Ucraina şi să respecte toate înţelegerile”, a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii.

Şi Kremlinul a anunţat că discuţiile de la Milano au fost dificile, marcate de neînţelgeri şi dezacorduri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri