Furie în Congres, după decizia lui Barack Obama de a normaliza relațiile cu Havana

Data publicării:
capitoliu captura

Această decizie a preşedintelui Obama merită respectul şi recunoştinta poporului nostru. Dorim să recunoaştem sprijinul Vaticanului şi mai ales pe cel al Papei Francisc pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite”, a spus Raul Castro. 

Anunţul vine după ce preşedintele Barack Obama şi omologul său Raul Castro au avut, marţi, o convorbire telefonică de o oră.

Decizia este rezultatul mai multor ani de tatonări, iar primele semne au apărut anul trecut, cu ocazia funeraliilor lui Nelson Mandela, în Africa de Sud. Cei doi lideri au avut atunci o lungă strângere de mână.

Papa Francisc a salutat imediat anunţul făcut de liderul de la Washington şi a felicitat cele două ţări.

SUA şi Cuba au început noua colaborare cu un schimb de prizonieri. Havana a eliberat un american deţinut de cinci ani pentru acuzaţii de subminare a statului şi un agent CIA arestat cu 20 de ani în urmă, iar Statele Unite au eliberat trei cubanezi acuzaţi de spionaj.

În Cuba, sute de oameni au ieşit pe străzi şi au scandat numelel lui Fidel şi al lui Raul Castro.

„Să vedem dacă embargoul poate fi ridicat pentru a îmbunătăţi relaţiile, astfel încât calitatea vieţii noastre să se îmbunătăţească, să putem avea mai multe alimente, mai multe lucruri din alte ţări”, a spus un cubanez.

În ianuarie 1961, Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice şi a impus un embargo economic care a izolat Cuba de restul lumii. Decizia a venit după victoria revoluţiei comuniste conduse de Fidel Castro şi a orientării spre URSS a Cubei.

Nemulțumire în Congres

Aleşi democraţi şi republicani partizani ai izolării regimului cubanez au criticat, miercuri, decizia lui Barack Obama de a începe normalizarea relaţiilor cu Havana. Congresmenii au promis să se opună anulării embargoului, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Senator de Florida, unde trăiesc numeroşi refugiaţi cubanezi ostili regimului Raul Castro, republicanul Marco Rubio a denunţat naivitatea iniţiativei americane. "Casa Albă a cedat totul, dar obţine puţine lucruri", a declarat Marco Rubio. El va prezida din ianuarie subcomisia pentru afaceri externe care va fi însărcinată cu audierea şi confirmarea viitorului ambasador american în Cuba. Congresmenul a sugerat deja că această confirmare va fi delicată.

„Acest Congres nu va anula embargoul", a spus Marco Rubio, în replică la îndemnului lui Barack Obama de a pune capăt embargoului impus încă din 1962. „Voi folosi toate mijloacele aflate la dispoziţia mea pentru a contracara cât mai mult posibil schimbările anunţate", a avertizat el.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, şi-a exprimat regretul în legătură cu „o lungă serie de concesii necugetate făcute unei dictaturi care îşi brutalizează poporul şi complotează cu duşmanii".

„Aceasta va încuraja toate ţările care sprijină terorismul", a declarat el.

Democraţii nu au rămas datori, în special senatorul Robert Menendez, care prezida până în prezent comisia pentru afaceri externe şi face parte din grupul de aleşi ostili anulării sancţiunilor ce vizează Cuba. Normalizarea „cauţionează comportamentul brutal al guvernului cubanez", a opinat el.

Senatorul este în dezacord inclusiv cu schimbul de deținuți. Trei spioni cubanezi au fost predaţi autorităţilor de la Havana în schimbul unui cubanez închis în Cuba pentru că a spionat pentru Washington.

 „Acest schimb asimetric nu va face decât să incite Cuba să devină mai belicoasă faţă de opoziţia cubaneză”, a avertizat el.

Trei aleşi - senatorul democrat Patrick Leahy, senatorul republican Jeff Flake şi reprezentantul democrat Chris Van Hollen - s-au dus la Havana pentru a-l prelua pe Alan Gross, eliberat de Cuba, miercuri, după cinci ani de detenţie, în favoarea normalizării. Patrick Leahy şi-a rugat colegii să nu „se agaţe de o politică aflată în eşec". „Timpul schimbării a sosit", a declarat el la întoarcerea în Statele Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri