Internetul lui Putin. Ce planuri are liderul de la Kremlin

Data publicării:
vladimir putin despre ucraina-2

Ideea care circula acum în cercurile înalte de la Moscova este de a face internetul rusesc insular să poată subzista de sine stătător, rupt de reţeaua internaţională.

Potrivit publicaţiei Vedomosti, consiliul de Securitate al Rusiei, prezidat de Valdimir Putin va discuta luni despre paşii care trebuie urmaţi pentru a forma un internet rusesc. Sursele citate de publicaţie susţin că ar fi vorba de măsuri de apărare. Se doreşte introducerea acestei posibilităţi de decuplare în cazurile de urgenţă. Cazurile de urgenţă date ca exemplu au fost cele ale unui război, dar şi ale unor proteste interne. Decuplarea de la internetul mondial ar fi astfel o modalitate de apărare de atacuri cibernetice.

Una dintre măsurile programate este introducerea unui sitstem de atribuire a adreselor IP la nivel local de către o autoritate naţională. Presa rusă susţine că astfel s-ar elimina rolul Statelor Unite şi al organizaţiei nonguvernamentale americane ICANN, cea care face distribuţia globală de IP-uri. Ruşii spun că aceasta este controlată de guvernul de la Washington iar Valdimir Putin a mers şi mai departe, cu afirmaţia că internetul este o invenţie a spionilor americani.

Într-un fel, are dreptate. Bazele internetului au fost puse cu decenii în urmă la DARPA, una dintre cele mai inovative divizii ale Departamentului American al Apărării. Însă în prezent DARPA a ajuns să aibă o finanţare mult prea mică, iar utilitatea civilă a internetului a deopăşit-o cu mult pe cea militară.

De cealaltă parte, internetul rusesc ar putea deveni un instrument al FSB, moştenitorul vehicului KGB. Mai ales în condiţiile în care guvernul de la Moscova discută posibilitatea transferului către stat a administrării domeniilor de internet. Deja sunt în vigoare legi care permit o urmărire exacta a informaţiilor de pe internet. De la jumătate anului furnizorii de internet din rusia sunt obligaţi să stocheze datele despre traficul de internet cel puţin 12 ore, iar serviciile secrete au acces direct la ele.

În paşi destul de rapizi, după anexarea Crimeei şi conflictului cu Ucraina, Moscova trece la un control strict al internetului. În Rusia autoritatea de comunicaţii poate bloca un site fără decizia unei instanţe judecătoreşti, doar prin simpla catalogarea a conţinutului drept extremist sau ameninţător la ordinea publică.

Rusia merge pe modelul chinezesc de control al internetului. Însă acestea poate deveni o tendinţă, naţionalizarea unui domeniu care are în structura sa valenţe globale şi lipsa de restricţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri