Israelul vrea dezarmarea Hamas

Data publicării:
hamas-1

Statele Unite au acuzat gruparea integristă palestiniană că a dat startul noilor violenţe, după ce a lansat mai multe rachete către oraşele israeliene, deşi era încă în vigoare un armistiţiu. În aceste condiţii, negocierile de la Cairo, mediate de Egipt, au intrat din nou în impas. De altfel, guvernul israelian şi-a retras încă de ieri negociatorii.

Tzipi Livni este ministrul de justiţie al Israelului, dar are şi rolul de negociator şef pentru pace. Echipa „Paşaport diplomatic” a participat la una dintre recentele informări de presă pe care ministrul Livni le-a susţinut la Ierusalim.

„Cred că este momentul să discutăm nu doar despre cum să obţinem această încetare a focului, dar şi să discutăm ţelurile Israelului şi ale comunităţii internaţionale. Şi cred că acest lucru trebuie să se bazeze pe nşte parametri simpli. Evident, unul dintre ele este încetarea ostilităţilor, în mod clar, apoi este la fel de clar că Israel oferă ajutoare umanitare şi tot sprijinul de care e nevoie în Fâşia Gaza în acest moment, şi vom continua să o facem, fără nicio condiţie. Perioada de după conflict va trebui să aibă în vedere pe de o parte asigurarea nevoilor economice şi sociale a populaţiei din Gaza, şi a preocupărilor israeliene pentru securitate. Deci trebuie să ajutăm oamenii din Gaza dar nu Hamasul, iar pe de altă parte avem preocupările israeliene legate de securitate.

Dezarmarea Fâşiei Gaza de toate armele ilicite este un ţel comun al tuturor. Se poate începe prin prevenirea aprovizionării cu armament”, a declarat Tzipi Livni, negociator şef pentru pace.

Sâmbătă de la 22.30, la Digi24 puteţi urmări o ediţie specială a emisiunii „Paşaport diplomatic”, filmată în Gaza şi Israel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri