Războiul, oportunitate de afaceri în Irak. Afaceri care au înflorit în timp de asediu

Data publicării:
irak terorism

Bloomberg a găsit privilegiaţii Irakului. Sunt cinci fraţi care acum conduc un grup mare al ţării. E un fel de Halliburton în varianta irakiană. Halliburton este grupul american care a beneficiat de cele mai mari contracte în irak, în special cu armata americană, un grup condus pe vremuri de fostul vicepreşedinte Dick Cheney. 

Diyar Group e una dintre cele mai importante companii de construcţii din Iraq. O afacere de familie controlată de fraţi Majidi, cinci la număr, al căror succes se datorează în mod paradoxal destabilizării politice a Irakului. Până în 2003, până la invazia ţării de către forţele militare americane, era un SRL anonim.

Bloomberg arată cum, din nimic, la scurt timp după, afacerile lor au înflorit în timp ce Irakul era sub asediu. Povestea îmbogăţirii a început cu un contract semnat cu armata americană pentru a construi baze militare în Mosul. Au câştigat enorm şi din contracte de curăţenie şi chiar de pază pentru aceste baze. În următorii şase ani au urmat alte contracte bănoase cu armata americană. Valoarea lor totală a fost de ordinul zecilor de milioane de dolari. Profitul rămas era adesea mai mare de un milion şi jumătate de dolari pe lună. Banii de la americani au fost un imbold uriaş pentru afacerile fraţilor Majidi.

Diyar Group s-a extins rapid, au angajat mii de oameni şi au demarat proiecte de infrastructură. Acum domină piaţa irakiană a construcţiilor şi sunt nababi imobiliari - au de la locuinţe până la zgârie-nori şi centre comerciale.

Lucrează la Mane Mall, o investiţie de 165 de milioane de dolari care va fi cel mai mare mall din Irak. Va fi cea mai înaltă clădire din regiunea kurdă a Irakului iar, pentru Bloomberg, unul dintre fraţii Majidi a recunoscut că niciuna din aceste dovezi ale puterii financiare pe care o au în prezent, nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi sprijinit armata americană. Însă, chiar şi după terminarea războiului şi retragerea soldaţilor străini din Irak, afacerile grupului Diyar merg.

În ultimul timp, au pus ochii pe un alt domeniu chiar mai lucrativ decât construcţiile, petrolul. Compania a construit rafinării de ţiţei şi centrale electrice. A devenit unul dintre cei doi furnizori privaţi de electricitate din nordul irakului. În timp ce insurgenţii ISIS se extind rapid şi distrug multe din afacerile locale, fraţii Majidi reuşesc să se îmbogăţească din nou din dezastrele care lovesc Irakul.

Luna trecută, au deschis o mică rafinărie de petrol, la scurt timp după ce jihadiştii ISIS au preluat controlul celei mai mari rafinării din ţară. Cucerirea a modificat complet piaţa petrolului în Irak. Inchiderea rafinariei de la Baiji a urcat preţul petrolului şi, odata cu el, profiturile grupului Diyar. Compania a investit 5 milioane de dolari pentru construcţia rafinăriei. După calculele fraţilor, dacă ofertă rămâne mică şi cererea mare, îşi vor recupera investiţia în maxim şase luni.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri