SUA ar putea ataca gruparea Statul Islamic și în Siria

Data publicării:
islamiccc

Între timp, uciderea jurnalistului american de către Statul Islamic a declanşat reacţii în întreaga lume. Printre cei impresionaţi de tragedie sunt şi doi francezi, colegi de breaslă ai lui James Foley şi ţinuţi ostatici împreună cu acesta în Siria.

Publicaţia The Guardian scrie că, în ultimele zile, teroriştii din Statul Islamic au răpit încă patru occidentali în Siria şi au în total 20 de ostatici.

Tot ce putea împărţi, împărţea. Dacă ne era frig şi nu aveam pături suficiente, el o împărţea pe a lui”, a povestit jurnalistul francez Nicolas Henin.

Aşa şi-l amintesc pe James Foley foştii săi colegi de celulă. Se întâmpla în 2013 în Siria, unde acest jurnalist francez a fost ostaticul jihadiştilor timp de şapte luni, alături de colegul său american.

Nu e vorba doar de moartea unui coleg...mi-a fost, totodată, prieten şi cel mai bun coleg de celulă”, a mai spus Nicolas Henin.

Ulterior, ziaristul francez a fost eliberat. James Foley, însă, a continuat să fie ţinut captiv în Siria, iar într-un final a ajuns în Irak, unde şi-a găsit sfârşitul.

Multe ţări negociază (cu teroriştii, n.red.), nu ştiu în ce mod, nu ştiu dacă e vorba de bani sau de schimburi de prizonieri. Alte ţări, însă, precum Statele Unite şi Marea Britanie, nu negociază”, susține Nicolas Henin.

Nu se ştie cât a plătit statul francez pentru eliberarea lui Nicolas Henin, dar se ştie că pentru americanul James Foley răpitorii au cerut 100 de milioane de dolari. Suma nu a fost, însă, plătită, iar părinţii au fost anunţati ulterior că nu îşi vor mai revedea fiul în viaţă.

Între timp, postul CNN a aflat că forţele speciale americane au încercat să îl salveze pe ziarist, dar misiunea a eşuat. Departamentul de Stat a deschis o anchetă pentru găsirea ucigaşilor, iar un ajutor ar putea veni din partea unui fost ostatic al grupării Statul Islamic.

Acesta a declarat că ucigaşul ziaristului este un londonez care face parte dintr-o grupare extremistă, botezată ironic The Beatles.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri