SUA trimit arme letale în Vietnam, după 50 de ani

Data publicării:
Barack Obama discurs GettyImages-501316240

La peste 40 de ani de la sfârşitul războiului din Vietnam, preşedintele american Barack Obama a anunţat că Statele Unite renunţă la ultima rămăşiţă a duşmăniei dintre cele două state. Şi a făcut acest lucru chiar din capitala vietnameză Hanoi, unde liderul de la Casa Albă se află într-o vizită oficială.

„Anunţ de asemenea că Statele Unite vor ridica în întregime embargoul asupra vânzării de echipament militar către Vietnam, care există deja de aproximativ 50 de ani. Această schimbare va garanta accesul Vietnamului la echipamentul militar de care are nevoie pentru a se apăra şi îndepărtează o rămăşiţă a Războiului Rece care încă stăruia”,a explicat Barack Obama.

Embargoul fusese ridicat parţial în urmă cu doi ani după cereri repetate venite de la Hanoi. Decizia vine în contextul în care China îşi lărgeşte zona de influenţă în Marea Chinei de Sud, iar Statele Unite încearcă să contracareze politica Beijingului prin relaţii tot mai strânse cu ţările din regiune.

„Statele Unite şi Vietnamul sunt unite în susţinerea unei ordini regionale inclusiv în Marea Chinei de Sud, unde normele şi regulile internaţionale sunt respectate. Vreau să repet faptul că Statele Unite vor continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde legile internaţionale o permit şi vom susţine dreptul tuturor ţărilor de a face acelaşi lucru”, a adăugat preşedintele american.

Războiul din Vietnam a durat aproximativ două decenii, timp în care aproape 60.000 de soldaţi americani au murit.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri