Statul Islamic trece la crime culturale

Data publicării:
statui mosul

Într-o înregistrare publicată pe Internet, jihadiştii spun că statuile sunt simboluri ale idolatriei care trebuie distruse în numele credinţei.

Președintele francez, Francois Hollande, a spus, vineri, că gestul jihadiștilor este o „barbarie, care afectează persoane, memoria, istoria, cultura” și că ceea ce vor să facă islamiștii este să distrugă tot ce înseamnă umanitate.

Pe de altă parte, militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente, scrie Mediafax, care citează presa britanică.

 

Un gest similar au făcut talibanii, în 2001, în Afganistan. Ei au bombardat ansamblul de la Bamiyan, un sit arheologic situat în Munții Hinducush, celebru pentru cele două statui uriașe ale lui Buddha, statui săpate în stâncă. Talibanii le-au distrus la 1 martie 2001, cu toate că monumentele erau înscrise de UNESCO pe lista patrimoniului universal. Una din statui avea o înălțime de 58 de metri, iar cealaltă o înălțime de 38 de metri. De atunci, se depun eforturi internaționale pentru reconstrucția lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri