Gazul egiptean ar putea ajuta Europa să scape de dependența de Gazprom

Data publicării:
harta gaz egipt

La 190 de kilometri de coasta Egiptului, perimetrul submarin Zohr este probabil cel mai mare zăcământ de gaz din Marea Mediterană, au anunţat italienii de la Eni. La o primă estimare, zăcământul ascunde 850 de miliarde de metri cubi de gaz, însă descoperirea s-ar putea dovedi şi mai mare odată cu extinderea explorării.

Egiptul se pregăteşte astfel să devină ceea ce nu a fost niciodată - jucător major în piaţa energetică. Zăcământul din Mediterana poate ajuta Uniunea Europeană să îşi reducă dependenţa de Gazprom.

Totul depinde de planurile administraţiei de la Cairo. Egiptul primeşte un ajutor militar anual de un miliard şi jumătate de dolari din partea Statelor Unite. Dar, în acelaşi timp, încearcă să întărească legăturile cu Rusia. Vladimir Putin s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele egiptean Abdel Fattah Al-Sisi. Cei doi au discutat inclusiv despre proiecte energetice.

„Unul dintre proiectele economice mari este construcția în Egipt a unei centrale nucleare bazate pe tehnologie rusească”, a spus Vladimir Putin.

În acest moment Rusia pare să aibă avantajul strategic. Prin proiectul conductei Turkish Stream rușii își întăresc prezenţa în Turcia. Este ţara prin care vor trebui să treacă atât gazele iraniene cât și o parte din gazele caspice în drumul lor spre Europa. Turcia poate fi ocolită doar cu ajutorul tehnologiei care permite lichefierea gazelor și transportul lor cu nave. Un terminal de primire a gazului lichefiat ar trebui să fie construit și la Constanţa. Dar, deocamdată, nu a fost găsită sursă de finanţare pentru acest proiect, la fel cum nu au fost găsiţi bani nici pentru conductele care ar reduce dependența Europei de gazul rusesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri