Val de violenţe în Israel

Data publicării:
israel-violente-politie-GettyImages-8.10.2015

La un punct de trecere din Cisiordania, de lângă Ierusalim, un bărbat palestinian a încercat să calce cu maşina grănicerii israelieni. Forţele de ordine au deschis focul şi l-au rănit pe şofer. Atacatorul, dar şi un om al legii, au ajuns la spital cu răni uşoare.

Cu câteva ore înainte, un bărbat israelian a fost înjunghiat cu un cuţit în faţa unui centru comercial dintr-o suburbie a Tev Aviv-ului. Agresorul, un palestian, a fost prins şi dezarmat de către trecători până la intervenţia poliţiei. Victima a fost la spital, dar din fericire, este în afara oricărui pericol. Preşedintele şi premierul Israelului au condamnat escaladarea violenţelor.

Reuven Rivlin, preşedintele Israelului: „Când liderul palestinienilor spune că "evreii murdari" spurcă Oraşul Sfânt, lumea trebuie să reacţioneze.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Scopul terorismului este să provoace frică. Primul pas către distrugerea terorismului este să ne păstrăm capul limpede şi să fim rezistenţi, atât la nivel naţional, cât şi la nivel personal”.

Şi Statele Unite se declară profund îngrijorate de tensiunile din Israel, cel mai puternic aliat american din Orientul Mijlociu, mai ales că incidentele au loc în contextul războiului din Siria.

Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe: „Cerem ambelor părţi să ia măsurile necesare pentru a readuce calmul, dar şi să se abţină de la retorică şi acţiuni care ar putea inflama şi mai mult tensiunile din acea parte a lumii”.

Escaladarea violenţelor a fost alimentată şi de tensiunile din jurul Muntelui Templului din Ierusalim, considerat loc sfânt atât pentru evrei cât şi pentru musulmani. Autorităţile israeliene au limitat accesul în zonă pe motive de securitate, ceea ce palestinienii consideră un atac la adresa religiei lor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri