Impozit mic pentru mașinile electrice și hibrid

Data publicării:
Toyota-RAV4 Hybrid 2016 1024x768 wallpaper 34

Mircea Dumitrache, din Timişoara, şi-a achiziționat o mașină hibrid în urmă cu doi ani. A plătit 24.000 de euro, dar este foarte mulţumit de alegerea făcută: „La carburant dacă vrei, poți să faci economie. Cu mașina asta poți să consumi mai puțin. La celelalte mașini consumi cât scrie în carte sau cât consumă ele de fapt”, spune acesta.

Chiar dacă o astfel de maşină este mai scumpă cu 2.000 de euro faţă de una convenţională, specialiştii din domeniu spun că aceşti bani se recuperează în timp. Iar costurile de mentenanță și reparații sunt cu până la 50 la sută mai mici.

Memorandu Onac, supervizor showroom auto, spune că „beneficiile se observă încă din primii doi sau trei ani, iar diferența de preț se recuperează cam într-un an și jumătate.”

Noul Cod Fiscal care le permite autorităţilor locale să facă reduceri de taxe în cazul proprietarilor de maşini ecologice va intra în vigoare la începutul anului 2016. Până atunci, primăriile din Arad şi Timişoara fac deja calcule.

„Taxele ce se plătesc sunt cu 95% reduse în cazul mașinilor hibride și cu 100% reducere, drept urmare nu se plătește nimic, în cazul mașinilor cu motor electric”, a declarat Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara.

Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, spune că „municipalitatea din Arad a decis să acorde reducere 100% pentru impozitul pentru acest tip de vehicule.”

Prin această măsură autorităţile locale din Arad speră că pe străzi vor circula tot mai multe maşini hibride sau electrice. Mai ales că oraşul candidează pentru titlul de Capitală verde a Europei în 2018.

Interesant este că la această oră Primăria Arad nu are o statistică, câte astfel de maşini există pe raza municipiului, aşadar nu se ştie exact câţi sunt beneficiarii acestui proiect.

Dacă până în prezent singurul criteriu pentru stabilirea impozitului era capacitatea cilindrică a vehiculului, de acum încolo funcţionarii care calculează taxele vor trebui să fie atenţi şi la tipul combustibilului utilizat. Toate aceste date sunt trecute în cărţile de indentitate ale maşinilor şi se află deja în baza de date a autorităţilor locale care trebuie doar să le proceseze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri