BUSINESS CLUB. Internet mai rapid pentru filme

Data publicării:
Computer concurs-Mfax-5

De-a lungul timpului, cine a vrut să descarce mai repede o melodie de pe internet sau să vizioneze fără pauză un filmuleţ de pe Youtube a trebuit să îi ceară operatorului de cablu un abonament cu o viteză mai mare de transfer. De acum încolo, în Statele Unite situaţia va sta exact invers. Indiferent de viteza stipulată în abonament, înregistrările de pe Youtube s-ar putea încărca foarte rapid dacă Google, proprietarul site-ului, va cumpăra mai multă viteză de la furnizorii de cablu. Asta potrivit unui nou set de reguli pregătit de autortiăţile americane.

Însă nu Google a provocat schimbarea acestor reguli, ci Netflix şi serialul său House of Cards. Serialul este difuzat pe internet şi, în momentul în care este vizionat de prea mulţi utilizatori, episoadele nu se încarcă suficient de repede.

HBO are aceeaşi problemă când difuzează serialul Game of Thrones pe platforma sa on-line, GO.

În urma nemulţumirii clienţilor, Netflix le-a cerut furnizorilor de internet să îi ofere mai multă lăţime de bandă, astfel încât difuzarea producţiilor sale să se facă mai rapid. Distribuitorul de filme şi seriale a fost dispus de la bun început să plătească pentru o viteză mai mare.

Însă furnizorii au invocat acea regulă care spunea că internetul trebuie să fie neutru. Adică niciun fişier nu trebuie să aibă parte de tratament preferenţial. Tocmai această regulă va fi eliminată în curând de autoritatea americană pentru telecomunicaţii.

Furnizorii de cablu ar putea încasa astfel o avere de la producătorii de conţinut. Însă organizaţiile pentru protecţia consumatorilor se tem că prin renunţarea la regula neutalităţii, furnizorilor li se oferă prea multă putere. Doar cine va plăti va putea să îşi transfere fişierele şi înregistrările la viteze mari.

Totuşi, autorităţile americane dau de înţeles că vor face tot posibilul să prevină abuzrile. În plus, furnizorii de cablu nu vor putea să blocheze conţinutul distribuit gratuit, ci doar vor oferi viteză pentru conţinutul contra cost.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri