SUA vor construi un computer capabil să efectueze un miliard de miliarde de calcule pe secundă

Data publicării:
titan supercomputer captura the verge 31 07 2015

Acesta va fi de sute de ori mai rapid decât cel mai performant calculator al momentului, Titan, creat de China, care este capabil să efectueze 20 de petaflopi de calcule pe secunde (n.red. 20x10^15). Noul computer va putea efectua un miliard de miliarde de calcule pe secundă (n.red. exaflop, 10^18) și va putea fi folosit în numeroase domenii. Va putea pune diagnostice de cancer mai repede, prin analizarea radiografiilor, va putea oferi o prognoză meteorologică mai exactă şi îi va ajuta pe cercetători să proiecteze modele de aeronave, fără a trece prin testele ample din prezent.

Depășirea barierei exaflop este însă un proces mult mai complicat decât organizarea unor summit-uri. Fără progrese arhitecturale un computer atât de puternic ar avea nevoie de toată energia produsă de o centrală electrică pentru a funcționa, transformându-l într-o investiție inutilă.

Cele mai puternice proiecte de supercomputere aflate în acest moment în dezvoltare în Statele Unite ale Americii sunt „gemenii” Summit și Sierra, construite de IBM pentru Departamentul de Energie, care vor fi finalizate în 2017 și vor putea să execute 100 de petaflopi fiecare (n.red. 100x10^15).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri