Ionuț Dumitru: E inacceptabil ca 2018 să fie termen pentru a putea avea o relație acceptabilă între...

24 Minute

LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ

Claudiu Pândaru: Începem cu legea dării în plată. În Parlament va trece cu niște modificări și va merge la președinte, care nu o mai poate retrimite în Parlament, uzând deja de acest atribut.

Ionuț Dumitru: E o lege care a stârnit controverse. Am avut și reacția președinției care a trimis-o înapoi, reacții ale BNR împotriva legii, reacția CE, BCE care atrag atenția asupra unor aspecte care încalcă anumite prevederi. Avem acum o discuție din nou în Parlament, să vedem ce formă finală va avea. Miza de fapt este protecția celor care sunt cu adevărat cazuri sociale - oameni care nu mai pot plăti rate la bancă, au o familie, copii, evident că trebuie ajutați, nimeni nu contestă asta. Important este să nu depășim aceste norme și să ajutăm și speculatorii.

Claudiu Pândaru: Afectează și programul Prima Casă.

Ionuț Dumitru: Se înțelegea din proiectul aprobat că în momentul în care clientul predă casa, garantorii sunt exonerați.

Claudiu Pândaru: Practic programul Prima Casă a fost o înțelegere între stat și bănci.

Ionuț Dumitru: O înțelegere scrisă. A fost un cost mai mic, un avans mai mic. În momentul în care clientul nu mai plătește - legea are o problemă, nu face diferență între cel care nu mai poate plăti și cel care nu mai vrea să plătească. Legea dării în plată fie trebuie să excludă programul Prima Casă, fie să-l păstreze și să păstreze garanțiile.

Claudiu Pândaru: Dacă legea trece în forma actuală, fără modificări în zona asta, ce vor face băncile.

Ionuț Dumitru: E foarte important să avem toți actorii implicați - trebuie să existe o discuție pe baza unor argumente raționale. Putem înțelege populismul, e an electoral. Evident subiectul e foarte popular, dar trebuie să rămânem în sfera raționalului. Dacă rămâne formularea din lege programul Prima Casă dispare, băncile nu mai au niciun interes să promoveze un produs. 

Consecințele asupra altor categorii de credite ipotecare sunt și ele importante. În momentul în care spui că clientul poate decide să returneze colateralul și datoria se stinge, tu creditezi pe baza unui activ, vei lua în calcul posibilitatea și riscul ca prețul activului să se deprecieze.

Claudiu Pândaru: Bancă care a trecut la 30% avans.

Ionuț Dumitru: Trebuie să te gândești, ca și finanțator, care este riscul. Dacă ne uităm la experiența din criză, prețurile din imobiliare au scăzut cu până la 50-60%, de aceea crește avansul. Oamenii nu înțeleg că banca, dacă ne uităm pe structură, doar 10% vin din ce au adus acționarii, restul resurselor sunt depozite de la clienți. Dacă banca nu mai poate susține situația financiară vor fi loviți nu numai acționarii, ci și deponenții.

Claudiu Pândaru: Care ar trebui să fie modificările?

Ionuț Dumitru: O formulă acceptabilă pentru toți actorii implicați. O formulă corectă. Care sunt condițiile de calificare? Nu poți să spui „Nu mai vreau să plătesc!”. Trebuie să protejăm oamenii care au cu adevărat probleme.

Legea trebuie să protejeze cazurile sociale. Ca să facem asta trebuie să avem criterii. Dacă ai șapte case, nu ar trebui să se aplice pentru a șaptea casă, ci pe cea rezidențială.

Claudiu Pândaru: Motivele pentru care legea a apărut - au existat la un moment dat și discuții - sunt din acea zonă, pentru a favoriza speculanți?

Ionuț Dumitru: Nu pot să susțin lucrul acesta, nu am argumente. Dar sunt convins că există și oameni care au cumpărat terenuri pentru profit. Ei se califică într-adevăr, dar nu sunt cazuri sociale.

Claudiu Pândaru: Banca nu-și asumă niciun risc?

Ionuț Dumitru: Banca își asumă riscul ca tu să nu mai plătești. Sunt multe bănci în România care dacă trag linie nu știu dacă mai rămâne ceva.

Claudiu Pândaru: E o discuție mai largă...

Ionuț Dumitru: În legătură cu creditarea de dinainte de criză - nu există îngeri. Toată lumea a fost luată de val. Trebuie să găsim soluții raționale la probleme care există, nu să ne creăm probleme singuri. Dacă facem o lege care încalcă Constituția - înțeleg că nu e retroactivă. 

Claudiu Pândaru: Nu se aplică retroactiv.

Ionuț Dumitru: Nu pot să-mi dau cu părerea, există această suspiciune, problema a fost ridicată și de CE. Când încalc alte prevederi - se spune că se implementează directiva 17 europeană - nu se implementează, se depășește mult, chiar se încalcă. Nu poți să spui: „Ți-am dat o garanție, dar uită de ea”, pot exista procese.

De ce nu se dorește să avem o discuție înainte? Să facem un studiu de impact pe diverse paliere, să știm ce votăm. Nu poți să votezi o lege doar pentru că sună bine.

Claudiu Pândaru: Există vreun studiu de impact?

Ionuț Dumitru: BNR a spus la un moment dat că pot apărea pierderi pe sectorul bancar între 2 și 4 miliarde de lei.

Claudiu Pândaru: Ce vor face parlamentarii cu această lege?

Ionuț Dumitru: Doar la masa dialogului putem ajunge la consens. Alte metode nu funcționează.

ECONOMIA ROMÂNEASCĂ

Claudiu Pândaru: Avem un guvern tehnocrat, care nu pare a-și asuma recomandările Consiliului Fiscal.

Ionuț Dumitru: Guvernul are un mandat limitat. Am fi naivi să ne așteptăm la minuni. Trebuie să ne gândim care dintre investiții mai sunt fezabile și care sunt proiectele de care avem nevoie. Pe parte de infrastructură, probabil acolo putem găsi prioritățile.

Partea de colectare a taxelor. S-au făcut progrese, sunt două explicații: creștere economică și colectare mai bună. Discuția trebuie să meargă mai departe, demersul trebuie să fie unul structural. Colectarea trebuie să fie voluntară. Controlul întărit are un rol, dar nu pot să mă bazez doar pe lucrul ăsta. Informatizarea ANAF e un lucru cheie aici. E inacceptabil ca 2018 să fie termen pentru a putea avea o relație acceptabilă între stat și plătitorul de taxe.

Transparentizarea cheltuielilor. Oricât de mult reduc taxele, dacă văd că banii mei sunt cheltuit prost...

Alte emisiuni „24 de minute” pot fi urmărite AICI

Ionuț Dumitru, a fost invitatul lui Claudiu Pândaru la „24 de minute”. „E inacceptabil ca 2018 să fie termen pentru a putea avea o relație acceptabilă între stat și plătitorul de taxe”, a declarat șeful Consiliului Fiscal.

Alte Recomandări