„24 de minute”| De la ce se poate lua bacteria care provoacă sindromul hemolitic uremic

24 Minute

De asemenea, medicul a explicat că de la lapte praf, pesticide și vaccinuri nu se ia această bacterie. Însă, de la modul în care este preparat laptele praf poate fi transmisă bacteria E.coli. Spre exemplu, dacă nu sunt spălate biberonul sau mânile celui care prepară mâncarea. 

Exclus de la pesticide. O mare gogoriță cu vaccinul. Vaccinul nu are niciun fel de legătură cu E.coli. Sunt unii care se agită împotriva vaccinării, se leagă de orice articolaș. Categoric nu. Părinții ar trebui să își vaccineze copiii. Am văzut trei copii care au murit de tetanos în chinuri groaznice. Cei care fac campanii împotriva vaccinării sunt niște inconștienți”, a spus Ovidiu Limoncu.

Medicul a declarat că erbivorele sunt sursa bacteriei și, de aceea, părinții care dau copiilor produse de la animalele de la țară trebuie să își ia niște măsuri de precauție.

Copiii trebuie învățati după ce se joacă cu animale sau se duc la Zoo să se spele pe mâini. Câinii nu transmit. Animalele de companie nu transmit, dar erbivorele sunt sursa. Aici e problema. La țară ai și câine, și pisici, astea nu stau numai în casă, ies în curte, calcă în fecalele oilor, vacilor și pe urmă intră în casă. Rezervorul natural al bacteriei sunt vitele, oile, căprioarele. Animalele trebuie să fie bolnave, nu fac boala, nu se manifestă, dar trebuie controlate. Trebuie o atenție mare la sacrificarea animalului. Carnea se poate contamina cu fecalele animalului. Igiena mâinilor, cel care mulge vaca să se spele pe mâini. Mere culese de pe jos. Așa a avut loc o epidemie în SUA. Au văzut o reclamă că se culegeau mere din pom și au cules și ei de pe jos. A izbucnit o epidemie de SHU”, a spus medicul.

De asemenea, doctorul Ovidiu Limoncu a explicat că bacteria poate fi transmisă de la om la om tot prin fecale.

Transmiterea este numai pe cale fecală-orală. Dacă omul are diaree și are bacteria poate contamina”, a spus medicul. 

El a explicat că bacteria aceasta este foarte rezistentă la mediul înconjurător. 

Se multiplică la 4-6 grade. E rezistentă la temperatură, la 60 de grade rezistă, la 62 moare. Trăiește pe suprafețe săptămâni întregi, rezistă și la înghețare. E foarte, foarte rezistentă. Spălatul pe mâni. Fiecare legumă trebuie spălată cu apă. Aș recomanda și fructele care trebuie decojite să fie spălate. Carnea de vită trebuie gătită cel puțin 71 de grade”, a spus medicul. 

Dr. Ovidiu Limoncu este medic pediatru din 1992, a lucrat 18 ani la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu, unde a fost șeful secției de dializă. În prezent lucrează la Institutul Fundeni. 

Citiți și: 
ANSVSA: Nu există legătură între brânza de vaci şi boala bebeluşilor. E.coli, distrusă în tratarea termică
Ce trebuie să faceți pentru prevenirea infecției cu E.coli 

Doctorul Ovidiu Limoncu, medic specializat în nefrologie pediatrică, a tratat de-a lungul timpului zeci de copii cu sindrom hemolitic uremic. Medicul a explicat la emisiunea „24 de minute” de la ce se poate lua bacteria E.coli. Lipsa unei igiene corespunzătoare, fecalele animalelor erbivore, dar și ale oamenilor, precum și apa contaminată pot fi surse de contractare a bacteriei.

Alte Recomandări