Candidați la primărie cu condamnări sau dosare penale

Data publicării:
stampila buletin de vot foto roaep ro

Cătălin Cherecheş este la al doilea mandat de primar al municipiului Baia Mare. Are trei dosare penale. Unul din 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, unul din 2015 pentru abuz în serviciu şi complicitate la evaziune fiscală. Iar cel mai recent este pentru luare de mită. Procurorii l-au prins în flagrant, în timp ce primea 30.000 de lei marcaţi cu „mită”.

S-a înscris totuşi în cursă pentru un al treilea mandat de primar. Mai mult, e susţinut de oameni.

„Om ca el nu vei găsi în oraş, în calitatea de primar, ca el”, spune un localnic.

„S-ar putea să fi fost o cursă, să-i fi întins cineva”, crede alt alegător.

Cătălin Cherecheş nu este nici primul nici ultimul primar cu probleme serioase cu legea.

Mircia Muntean, care a administrat Deva timp de patru mandate, a fost condamnat definitiv în 2013 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Dosarul viza tranzacții ilegale de terenuri din oraș cu un traficant de mașini de lux.

Apoi, în octombrie 2014, Mircia Muntean a provocat un accident rutier. A fugit de la locul faptei și a fost găsit mai târziu, ascuns în tufele din zona gării. Analizele de sânge au arătat că băuse înainte de a se urca la volan, iar dosarul în care e acuzat de conducere sub influența băuturilor alcoolice se judecă la Curtea Supremă.

E într-adevăr o problemă, eu zic că instanța își va spune cuvântul. Și eu sunt conștient pentru că acum s-a făcut dreptate la Înalta Curte, mi-au fost acceptați martorii care au spus că până la momentul accidentului, în fața casei mele la 80 de metri n-am condus eu”, spune Mircia Muntean.

Pe lista candidaţilor cu probleme se găseşte şi edilul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád-András. La 41 de ani are două mandate de edil şi vrea să-l obţină pe al treilea. Procurorii DNA îl acuză însă că a folosit în alte scopuri banii împrumutaţi de Primărie de la Banca Europeană de Dezvoltare. A fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile şi a avut interdicţie să intre în primărie în tot acest timp.

Dacă cei care ne anchetează în acest moment sunt interesaţi de adevăr, atunci eu sunt foarte relaxat, dacă sunt alte intenţii, vom afla în viitor”, spune Antal Árpád-András.

Luna trecută, anchetatorii i-au ridicat interdicţia de a-şi îndeplini atribuţiile de primar. A revenit la birou. Apoi, şi-a depus şi candidatura pentru al treilea mandat. Se află în continuare sub control judiciar, iar dosarul său urmează să ajungă în faţa instanţei de judecată.

Mi-am pus întrebarea dacă să candidez sau nu. Însă în momentul în care peste 10.000 de oameni au semnat pentru candidatura mea am considerat că nu ar fi corect faţă de aceşti oameni dacă i-aş părăsi”, spune edilul.

Fost primar în Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost condamnat, la mijlocul celui de-al doilea mandat, la trei ani şi şase luni de închisoare, într-un dosar de luare de mită. A fost eliberat condiţionat după un an de penitenciar, în 2011, dar trei ani mai târziu a primit încă o condamare într-un proces de corupţie. Sentinţa era doi ani şi sase luni - cu executare, dar magistraţii au decis contopirea pedepselor, aşa că, până la urmă, Gutău a rămas în libertate. Acum vrea să redevină edil.

„Vreau sa redevin primarul Râmnicului pentru că eu personal consider că mi s-a făcut o mare nedreptate. Tot ce am făcut în viaţă am făcut prin muncă cinstită şi nu a fost uşor să fiu primul om din judeţ să ajung în groapa cu lei. Este o perioadă neagră din viaţa mea, dar nu o ascund. Toată lumea ştie că Mircea Gutău a fost condamnat, toată lumea ştie care este titulatura de condamnare, pentru corupție. Dar toţi vâlcenii ştiu că Mircea Gutău nu a luat un leu”, spune el.

La nivel naţional, primarii din peste 20 de mari oraşe au dosare penale ori au fost condamnaţi pentru acuzaţii de corupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri