Explicații. Cum a ajuns prezența la vot la 240% într-un sat din Timiș

Data publicării:
alegatori vot stampila-2

Într-un sat din Timiş flotanţii au decis soarta alegerilor. Au fost mult mai mulţi decât locuitorii care au ieşit la vot.

În satul Dobreşti trăiesc 62 de oameni. 30 dintre ei şi-au exprimat dreptul constituţional. Însă în urne s-au adunat 84 de voturi. Asta pentru că 50 de persoane au votat pe listele suplimentare”, transmite corespondentul Digi24.

Oficial, votanţii de pe listele suplimentare trăiesc la oraş, dar au case la ţară.

Cei de la Evidenţa Populaţiei mi-au spus că ei nu au niciun cadru legal să îi împiedice să îşi facă reşedinţa chiar în ziua votului”, explică prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Un localnic spune că ar fi vorba despre tinerii care au plecat din sat la oraş: „De aici au plecat la Lugoj şi au flotant aici”.

Autorităţile din Timiş spun că vor cere Guvernului modificarea legislaţiei electorale.

La Tătuleşti, în judeţul Olt, prezenţa la vot a fost 104,4%. Celor 607 alegători de pe listele permanente li s-au adăugat 211 pe liste suplimentare. De exemplu, în satul Mirceşti trăiesc 20 de familii. La vot au mai venit însă alţi 50 de oameni. Întrebaţi dacă îi cunosc pe aceştia, oamenii din sat spun că nu. „S-au mutat poate doar pentru votare”, crede un localnic.

În ultimele două săptămâni 211 persoane au cerut la Primăriei Tătuleşti vize de flotant. Funcţionarii recunosc că oamenii au cerut mutaţia doar pentru a vota, dar spun că aveau toate actele în regulă.

Să zic aşa: Piteşti, Slatina, Scorniceşti, care au legătură cu Tătuleşti, care au case, au rude, probabil, prieteni. Au dorit să voteze la Tătuleşti”, susţine Mariana Voicu, secretara primăriei.

Câştigătorul se declară şi el surprins de numărul mare de alegători.

„De unde veneau aceste persoane? Nu cunosc. Vreau chiar să urmăresc aceste liste ca pe viitor să nu mai apară aceste probleme”, spune Dan Vasile, care a candidat din partea PSD.

Contracandidatul său liberal recunoaşte că astfel de lucruri se practică, deoarece legea nu le interzice.

O problemă împământenită din vechile mandate. Se practica, se practică. Legea permite. Nu este, până la urmă, nimic ilegal, dar total imoral. Să decidă pentru locuitorii unei comune oameni care nu au nimic de-a face cu localitatea”, spune Gabriel Haiducu.

Poliţia Olt a deschis o anchetă pentru a afla cum se explică această migraţie a alegătorilor.

Alte astfel de situaţii s-au înregistrat la Crobova, în Timiş, cu o prezenţă de 198%, şi la Ugruţiu, în Sălaj, cu 187%.

La Vaşcău, în judeţul Bihor, primarul aflat în funcţie din 2004, liberalul Florin Porge, a câştigat cu un avans de 500 de voturi în faţa candidatului PSD. În toată localitatea, 400 de oameni cu vize de floranţi au votat pe liste suplimentare.

Citiţi şi:

Alegeri locale 2016 | Când votanții sunt flotanți

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri