Copiii nu mai au voie la Filarmonica din Timișoara

Data publicării:
filarmonica

Spectacolele întrerupte de cei mici, care îşi pierd răbdarea chiar în punctul forte al recitalului, vor fi, în curând, o chestiune din trecut. La Filarmonica Banatul, copiii mai mici de șapte ani nu mai au voie în sală, chiar dacă sunt însoţiţi de părinţi.

Majoritatea părinţilor nu ştiu să-şi stăpânească copiii şi deranjează. Publicul spectator plăteşte bani, plătesc bani mulţi, este 30 de lei pe lojă, şi nu doresc să asculte comentarii şi scâncete de copii”, spune Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

Soliştii se bucură că în public sunt şi spectatori mai mici, însă admit că uneori situaţia este scăpată de sub control.

Multe mămici pur şi simplu ignoră că este un concert simfonic, îşi deschid pungile de pufuleţi, de bombonele, ca să-şi liniştească copilul”, spune Martha Kiss, artist instrumentist vioară.

Ei, dar la spectacolele de muzică clasică eu cred că este indicat să fie linişte completă în sală”, spune Nicolae Moldoveanu, dirijor invitat al orchestrei Filarmonicii Banatul.

Singurele spectacole la care vor putea participa copiii în cadrul filarmonicii sunt recitalurile educative, în care muzicienii le explică cine este autorul piesei simfonice şi ce instrumente sunt folosite. Chiar şi aşa, părerile părinţilor sunt împărţite.

Dacă sunt neliniştiţi este adevărat, este un lucru pozitiv, spun eu”, spune un spectator.

„La cinci ani poate să stea la un spectacol, liniştit. Au fost copii mici, de la doi ani în sus şi stau cuminţi şi ascultă muzica clasică.”, spune alt spectator.

Acestea nu sunt singurele reguli noi. Folosirea telefoanelor mobile și a aparatelor de fotografiat de orice fel, în timpul concertelor și al recitalurilor, va fi strict interzisă. Unii recunosc că se abţin cu greu şi încalcă această regulă de aur.

Am înregistrat în schimb pe video, vreo două trei minute, pe post de suvenir. Ai voie, nu ai voie, suveniruile dacă nu le ei la timp, le pierzi”, spune un spectator.

În următoarea perioadă, conducerea Ffilarmonicii din Timişoara va oferi fiecărui spectator un fluturaş, în care vor fi menţionate toate regulile pe care acesta trebuie să le respecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri