Descoperire unică în România. Palatul Culturii din Iași, așezat pe vechea curte domnească din 1430

Data actualizării: Data publicării:
ziduri curte domneasca iasi 1430

Timp de șapte ani, istoricii și arheologii din Iași au făcut săpături și au scos la lumină ziduri vechi care datează din 1430. Totul s-a întâmplat după ce au început lucrările de reabilitare a Palatului Culturii.

Suntem la kilometrul zero al Iașului, în plină istorie a Iașului și a României, în general. În fostele curți domnești, într-un caz, din punct de vedere arheologic unic în România. E unica situație de suprapunere de curți domnești”, explică Lăcămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, Iași.

Sub actualul Palat al Culturii, care e o clădire atât de cunoscută, se ascund urmele a patru, cinci secole de istorie. Pe acest loc a fost cea mai veche curte domnească din Iași, încă din timpul lui Alexandru cel Bun”, adaugă Sorin Iftimi, istoric.

Odată cu redeschiderea Palatului Culturii, publicul va putea să viziteze o parte dintre ele.

Acesta va fi punctul de atracție din interiorul Palatului Culturii. Și asta pentru că arheologii au scos la lumină vestigii care datează din anul 1430, de la sfârșitul domniei lui Alexandru cel Bun. Acestea vor fi conservate, iar cele mai valoroase vor fi acoperite cu sticlă rezistentă, dar și iluminate”, relatează Teodora Tompea, corespondent Digi24 Iași.

Lățimea zidurilor este impresionantă: unui zid, care inițial, măsura trei metri, i-au mai fost adăugate alte fundații. Astfel, grosimea totală a ajuns să depășească cinci metri.

Palatul Culturii, realizat în stilul neogotic, este înscris în lista monumentelor istorice. Pentru lucrările de reabilitare s-au cheltuit până acum 11 milioane de euro de la Ministerul Culturii, iar pentru ultima etapă de reconsolidare, alte 15,8 milioane de euro. Cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie 2016 lucrările trebuie finalizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri