Cele mai importante opere artistice româneşti ar putea fi cumpărate de stat cu banii altora. Ministrul Culturii a declarat astăzi la emisiunea „24 de minute" că se gândeşte să creeze un fond naţional finanţat din surse private, pentru ca aceste opere să poată fi expuse în muzeele din ţară.

Embed:

Ideea a plecat de la un exemplu concret: sculptura „Cuminţenia pământului” a lui Constantin Brâncuşi nu poate fi cumpărată de România pentru că statul nu are bani.

„Mă gândesc foarte serios, statul trebuie să arate că nu are bani, la crearea unui fond din contribuții dintr-o subscripţie publică, pentru achiziţia de lucrări de artă din patrimoniul naţional, pe care dorim să le menținem în circuitul public. Nu e vorba de a trece o piesă dintr-un patrimoniu în altul, ci de a face să fie vizibile în circuitul public, în muzee, în expoziții permanente sau chiar în colecții particulare care pot fi expuse în spații publice. Am sondat în mediile de colecționari, de oameni de afaceri. Există această deschidere. Cu niște buni juriști vom gândi un proiect pe care o să-l propunem în curând”, a declarat ministrul Culturii.

Citiți și:

Vlad Alexandrescu: Ministerul Culturii va colabora cu CNC-ul francez pentru refacerea legii cinematografiei

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!