Gheorghe Visu, premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Sarajevo

Data publicării:
Gheorghe Visu_credit foto Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

Gheorghe Visu a câștigat, sâmbătă seara, trofeul „Heart of Sarajevo”, acordat de Festivalul de film de la Sarajevo celui mai bun actor. Gheorghe Visu a fost recompensat astfel pentru rolul din producția „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică. Este al doilea premiu pe care acest film îl câștigă la Sarajevo, după ce a luat și Mențiunea Specială a Juriului, precizează Transilvania Film. 

Gheorghe Visu_credit foto Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

„Mă bucur enorm că Gheorghe Visu a obţinut premiul pentru cel mai bun actor la Sarajevo. Faptul că pentru rolul ăsta a slăbit 27 de kilograme a devenit de-a lungul interviurilor un fel de anecdotă - dar pentru mine, care l-am văzut cum s-a lăsat locuit de personaj de-a lungul filmărilor, e mai mult decât atât. A fost dedicat 100% şi pentru asta nu pot decât să-i fiu recunoscător. Bineînţeles, mă bucur dublu şi pentru că filmul a luat Menţiunea Specială a Juriului -  în 2014, în programul Cinelink în Sarajevo, producătoarea Marcela Ursu şi cu mine i-am cunoscut pe producătorii francezi fără de care Câini nu ştiu dacă ar fi fost posibil”, a comentat regizorul Bogdan Mirică.

Gheorghe Visu_Caini_credit foto Iulia Weiss
FOTO: Iulia Weiss

În filmul Câini, Gheorghe Visu revine pe marele ecran cu un rol impresionant. Publicația franceză Télérama îl compară cu starurile western-ului american de altădată și dă exemplul lui Walter Huston în The Treasure of the Sierra Madre.

Lui Gheorghe Visu i se alătură, în roluri memorabile, Vlad Ivanov și Dragoș Bucur. Distribuția este întregită de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru.

Gheorghe Visu_Caini (2)_photo credit Iulia Weiss
FOTO: Iulia Weiss

Filmografia lui Gheorghe Visu cuprinde peste 40 de roluri în filme și seriale, printre care Toate pânzele sus (regia Mircea Mureșan, 1977), Faleze de nisip (r. Dan Pița, 1983), Să mori rănit din dragoste de viață (r. Mircea Veroiu, 1983), Inimă de țigan (2007-2008).

De peste 20 de ani, actorul poate fi văzut și pe scena Teatrului Mic din București.

Premiile câștigate la cea de-a 22-a ediție a Festivalului de la Sarajevo se adaugă celorlalte obținute deja: Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes și Trofeul Transilvania la TIFF 2016. În faza de proiect, Câini a câștigat Premiul ARTE International Relations în cadrul CineLink, la Sarajevo 2013.

O combinație de thriller, film noir și western modern, cum l-au descris criticii, Câini va fi proiectat în lunile următoare în festivaluri din Canada, Danemarca, Israel, Italia, Portugalia, Suedia sau Spania.

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul Umbre (HBO) și aflat la debut în lungmetraj, semnează regia și scenariul. Filmul este o co-producție Franța-România-Bulgaria-Qatar și a fost realizat inclusiv cu sprijin din partea Centrului Național al Cinematografiei.

Filmul va fi distribuit în România, din 23 septembrie, de Transilvania Film.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri