Gabriel Liiceanu: Avem cea mai mică piață de carte din Europa

Data publicării:
liiceanu in fata ta

Pentru ca un scriitor să poată trăi din ceea ce aşterne pe hârtie, trebuie să publice câteva zeci de mii de exemplare. Este realitatea descrisă chiar de unul dintre marii autori şi filozofi ai ţării, Gabriel Liiceanu. Invitat în emisiunea „În faţa ta” la Digi24, el trage şi un semnal de alarmă: piața de carte de la noi este cea mai mică din din Europa.

Din punct de vedere financiar, viaţa unui scriitor nu este deloc roz în România. Puţini dintre scriitorii români pot spune că trăiesc din ceea ce publică, spune Gabriel Liiceanu.

Trebuie să fie vorba de zeci de mii de exemplare, cei mai buni autori, cei mai vânduți din țară, de-a lungul a 10-15 ani, au reușit să vândă între 300.000 de exemplare și iată, Cărtărescu, peste 500.000 de exemplare”, spune Gabriel Liiceanu.

„Piața de carte din România este cea mai mică din Europa, are o valoare între 50 de milioane – 60 de milioane de euro, așa au și bulgarii. Ungurii au 230 de milioane de euro, valoarea producției de carte într-un an este, iată, de 230 de milioane de euro”, spune scriitorul.

Motivul este pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător.

51 la sută din români sunt analfabeți funcționali. Sondajele, atât cât există, foarte aproximative, trimit cam la 1,2 milioane de cititori. Cam asta este fracțiunea de populație cu care lucrează cei care scriu”, spune Gabriel Liiceanu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri