Ministrul Culturii, apel către candidații la alegerile locale: Să-și precizeze poziția față de protejarea patrimoniului cultural 

Data publicării:
160504 corina suteu 13 INQ Octav Ganea 1

 

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Ministerul Culturii face apel la toți candidații la alegerile locale să-și precizeze poziția față de protejarea patrimoniului cultural. Salvarea și conservarea sunt chestiuni strategice pentru care trebuie să fie responsabili toți cei care dețin funcții de autoritate la nivel central și local”, a precizat Corina Șuteu.

Ministrul Culturii a atras atenția că protejarea patrimoniului cultural reprezintă una dintre atribuțiile legale ale primarilor.

„Legea monumentelor istorice (Legea 422/2001) stabilește că în atribuțiile oricărui primar se află protejarea patrimoniului cultural aflat pe teritoriul comunei, orașului sau minicipiului pe care îl conduce. Similar, comisiliile locale și județene au, la rândul lor, atribuții privind protejarea patrimoniului. Aceasta se realizează prin măsuri de pază și protecție, prin contribuție financiară sau prin reglementări urbanistice. (...)Ministerul Culturii face un apel către toți candidații la posturi de primar sau de membru al unui consiliu local sau județean să își afirme public poziția față de problema protejării patrimoniului cultural și să prezinte planurile pe care le au în vederea punerii în practică a acestor atribuții legale”, a subliniat ministrul.

Corina Șuteu a precizat că primarii aleși pe 5 iunie precum și consiliile locale și județene vor avea un mandat special, care va cuprinde atât Centenarul Marii Uniri, cât și Anul European al Patrimoniului Cultural - 2018, recent stabilit de Comisia Europeană.

Ministrul Culturii a atras atenția că fără măsuri pentru conservarea patrimoniului cultural, acesta ar putea dispărea în următorii zeci de ani.

„Starea de conservarea a patrimoniului cultural construit la nivel național este critică. Instrumentele și resursele Ministerului Culturii sunt insuficiente pentru a face față acestei situații excepționale în care s-a ajuns în ultimele decenii. Degradarea accelerată a monumentelor istorice înseamnă pierderea ireversibilă a unor bunuri culturale comune și dizolvarea identității culturale. Fără un efort colectiv, fără o cooperare constantă între autoritățile centrale și cele locale, dispariția patrimoniului construit va deveni o realitate în următorii zeci de ani, în condițiile în care, în acest moment, viteza cu care se distruge patrimoniul este mult mai mare decât viteza cu care se salvează parte din el”, a precizat Corina Șuteu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri