VIDEO 6000 de figuranţi, 26 de ţări, o reconstituire: Napoleon Bonaparte versus Rusia, Prusia, Austria şi Suedia, cea mai mare bătălie a secolului XIX

Data publicării:
napoleon leipzig

O desfăşurare impresionantă de forţe s-a produs săptămâna aceasta la Leipzig, în estul Germaniei, unde s-au aniversat 200 de ani de la cea mai mare bătălie din secolul al XIX-lea. Cel puţin 6000 de figuranţi din 26 de ţări au participat la reconstituirea confruntării dintre armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte şi trupele reunite ale Rusiei, Prusiei, Austriei şi Suediei. Cel puţin 100.000 de oameni din totalul de 500.000 de combatanţi au murit în lupta din 1813 care, potrivit istoricilor, a schimbat destinul Europei.

Bătălia de la Leipzig”, lucrare de Richard Knötel, 1914. Luptători francezi în linia de apărare faţă de un atac al infanteriei prusace din lupta de trei zile de la Leipzig, Octombrie 2013, numită Bătălia Naţiunilor – dat fiind numărul statelor beligerante

6000 de figuranţi au pornit în marş de război către un câmp din apropierea oraşului Leipzig, unde în urmă cu 200 de ani avea loc cea mai mare bătălie a secolului al XIX-lea. Organizatorii au dorit să reconstituie până la ultimul detaliu vestimentar şi tehnic o bătălie care urma să schimbe soarta Europei. Prin urmare, i-au îmbrăcat pe oameni cu uniforme de epocă, i-au înarmat cu flinte, au adus tunuri şi au înjghebat o cavalerie.

Organizatorii spun că scopul reconstituirii a fost în special unul educativ. „Pentru Germania, bătălia a marcat sfârşitul controlului deţinut de Napoleon asupra teritoriului german. Naţiunea germană îşi are originile aici, cu toate ciudatele sale evoluţii de după aceea”, a explicat Michele Koth, organizator.

Spectacolul i-a încântat pe locuitorii oraşului german, care au venit în număr mare să asiste la luptă. Cel puţin 30.000 de oameni au privit desfăşurarea de forţe. „Cred că e un lucru bun să te pui în locul oamenilor din trecut ca să vezi cu ce probleme se confruntau şi cât de bine o ducem noi astăzi în comparaţie cu ei”, spune un tânăr spectator.

Potrivit istoricilor, Europa ar fi arătat cu totul altfel dacă Napoleon nu ar fi fost înfrânt atunci. „În urma acestei bătălii, l-au alungat pe Napoleon înapoi în Franţa. Iar din acel moment, reorganizarea Europei a devenit posibilă. Pe când, cu Napoleon, ar fi fost cu totul altceva”, explică un cunoscător al istoriei ţării sale.

Fapta eroică a lui Leonti Korennoi în Bătălia Naţiunilor de la Leipzig din octombrie 2013”, opera pictorului rus Ivanovici Babaev, 1846



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri