VIDEO. Cel mai frumos castel baroc din Ungaria

Data publicării:
castel ungaria

Clima temperată şi malurile pitoreşti ale Dunării au atras de timpuriu locuitori în zona de astăzi a Budapestei. În vremurile romane, prin secolele I-II, un fermier şi-a construit aici o „villa rustica". Pe ruinele ei s-a ridicat în Evul Mediu un castel, care de-a lungul anilor a fost modificat de diferiţii proprietari, nobili mai mult sau mai puţin înstăriţi. Castelul de la Nagyteteny, aşa cum îl cunoaştem astăzi, a fost terminat în 1778 de baronul Jozsef Rudnyanszky.

Probabil mulți cunosc castelul Grassalkovich, sunt castele impozante, uriașe, uimitoare. Rudnyanszky nu a avut bani suficienți pentru așa ceva, dar a construit, conform stilului de la acea vreme, un castel baroc minunat. Aș putea spune chiar că Rudnyanszky a construit cel mai frumos castel baroc. Nu cel mai mare, dar cel mai frumos, conform stilului de la acea vreme”, a spus Karoly Juhasz, directorul muzeului.

Secolul XX nu a fost însă o perioadă fericită pentru castel. A ars în 1904, şi a fost bombardat câteva decenii mai târziu. După război, a fost renovat şi a devenit muzeu. Şi încă unul deosebit. Din 1951 aici se adună colecţii de mobile de toate stilurile, din toate vremurile.

Este cea mai mare expoziție de mobilă de epocă din lume. Vizitatorii pot vedea aici evoluția mobilei de la Renaștere prin epoca Biedermayer până astăzi. În plus, găsim în fiecare sală picturi oi accesorii care nu doar sunt puse lângă aceste mobile, dar creează interioare. Ne putem face o imagine despre cum arătau aceste camere”, a adăugat Karoly Juhasz.

Timp de 10 ani, castelul de la Nagyteteny a fost închis pentru renovări, dar astăzi este mai viu ca oricând. Vizitatorii sunt aşteptaţi nu doar cu expoziţiile permanente, ci şi cu multe programe de sezon, cu mare priză la public.

 „Acum ne aflăm la expoziția „Epoci și flori", unde artiști florari creează compoziții în diferite stiluri, de la Renaștere, la Biedermeier, în așa fel încât acestea să completeze armonios mobila din încăperi”, a subliniat Karoly Juhasz.

Citiți și:
Atracție turistică dulce. Cofetăria din Gyula, Ungaria, funcționează fără întrerupere din 1840
5 minute în Ungaria. Castelul grofilor din Pusztazámor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri