Termen-limită până la care părinţii trebuie să obţină adeverinţă medicală pentru copiii lor

Data publicării:
aglomeratie

Valeria Herdea, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, spune că eliberarea adeverințelor „înseamnă aglomerare, înseamnă automat risc de transmitere de boli infecto-contagioase.”

Actele sunt obligatorii la începutul claselor I, a V-a şi a IX-a. Pentru restul elevilor, fiecare şcoală poate da derogări pentru anumite perioade de timp. Dacă un părinte încalcă şi aceste termene, copilul riscă exmatricularea.

Noi venim destul de des, acum sunt pentru avize. Mi-a dat fişa să o completez pentru înscriere la grădiniţă. Am fost săptămâna trecută şi acum mi-a dat una, acum alta cu aceleaşi date”, spune un părinte.

Modificările în lege au apărut după ce mai mulţi părinţi s-au plâns că sunt obligaţi să facă testări inutile.

Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că „interpretarea multor medici de familie a fost cumva excesivă, de siguranţă, să recomande analize bacteriologice la toţi.”

„Nu s-a pus problema ca noi să solicităm analize contra cost. Aceste analize sunt solicitate abuziv de unităţile şcolare, preşcolare. Dorim să fie eficient, să debirocratizăm, să ne ajutăm pacienţii, dar nici să nu desfiinţăm reţeaua de medicină şcolară”, mai spune Valeria Herdea.

În şcolile din România lucrează 700 de medici, de patru ori mai puţin decât ar fi nevoie. Este motivul pentru care reprezentanţii medicilor de familie au cerut deblocarea posturilor pentru doctori în şcoli. Nici Ministerul Sănătăţii, nici cel al Educaţiei nu au răspuns până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri