Aglomerație la unele facultăți, pustiu la altele

Data publicării:
studenti curs

Tot mai multe firme de IT sau cu alt profil tehnic îşi deschid filiale la Cluj-Napoca. Aşa că cererea de specialişti e mare în zonă, iar Universitatea Tehnică se confruntă anul acesta cu o situaţie fără precedent.

„Pentru toate facultăţile din Cluj nu mai există locuri la buget, nu mai avem locuri bugetate”, declară Mirela Boţan, purtător de cuvânt UTCN.

Cei din conducere au cerut deja la Bucureşti o suplimentare cu 200 de locuri fără taxă, din care două treimi la specializările de IT. Concurenţa a fost aici de patru candidaţi pe loc, iar pentru a fi admişi, tinerii au trebuit să susţină examen de admitere.

Mihail Abrudean, preşedinte comisie admitere UTCN, spune că „s-a intrat la Calculatoare buget cu 8,49, iar la taxă la calculatoare 8,35.”

La Universitatea Babeş-Bolyai situaţia nu este cu mult diferită. Locuri disponibile la buget mai sunt la Inginerie şi Ştiinţa Mediului sau la Teologie. Situația de aici o explică Paul Fărcaş, purtător de cuvânt UBB: „Am înregistrat o creştere cu 2.500 de candidaţi faţă de anul trecut, ajungând la 18.300 de dosare.”

Anul acesta, la universităţile de stat din Cluj au fost scoase la concurs, în total, aproximativ 9.500 de locuri bugetate şi 12.000 de locuri cu taxă.

În Iaşi, la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, doar 61 de absolvenţi s-au înscris pe cele 210 locuri. Asta înseamnă că trei sferturi dintre locuri sunt neocupate.

Iulian Ioniţă, decanul Facultăţii Ştiinţa şi Ingineria Materialelor spune că „numărul mic de studenţi înseamnă o finanţare mai mică şi bineînţeles o posibilitate de dezvoltare mai mică în timpul unui an universitar.”

La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, la foarte multe facultăţi, n-au fost ocupate nici măcar locurile la buget. Este şi cazul Facultăţii de Inginerie, unde doar la specializarea autovehicule rutiere au fost candidaţi pentru toate locurile. La celelalte cinci specializări sunt încă locuri bugetate. Principalul motiv - lipsa locurilor de muncă în domeniu.

„Dacă la Piteşti, de exemplu, la Universitatea din Piteşti, la tehnologia construcţiilor de maşini este concurenţă la taxă, având în vedere că în zonă sunt cel puţin 200 de întreprinderi care lucrează pentru Dacia, în zona noastră ocupăm locurile la această specializare destul de greu”, declară Cătălin Fetecău, decan la Facultatea de Inginerie.

Cea mai puţin atractivă specializare a fost Filosofia, acolo unde, în prima etapă de admitere, s-au înscris doar doi candidaţi.

Locuri neocupate la Facultatea de Inginerie Galaţi

Inginerie Mecanică - 34 de locuri la buget
Inginerie Industrială - 17 de locuri la buget
Ingineria Mediului - 37 de locuri la buget
Inginerie şi Management - 16 de locuri la buget
Ingineria Materialelor - 39 de locuri la buget

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri