Bucureşti, capitala materiei cenuşii. Studenţii sunt ademeniţi cu salarii de peste 6.000 de dolari

Data publicării:
STUDENTI

30 de universităţi din Europa de Sud-Est au trimis la Bucureşti cei mai buni informaticieni şi doar două echipe de aici vor ajunge în finala mondială din Maroc. Cele zece probleme complicate pe care trebuie să le rezolve timp de cinci ore îi frământă pe studenţi mai puţin decât ce vor face după ce termină studiile.

„În România nu prea primesc oferte, primesc oferte din afară. Nu prea punem noi accent pe potenţial, ceea ce este stupid. Salariul de început la Google e de la 6.000-7000 de dolari în sus afară, şi în România un salariu mediu este de 2.000-3.000. Deci e cam triplu cel de început faţă de cel mediu”, a spus Adrian Budău, student la Informatică.

Adrian are 4 medalii la olimpiadele internaţionale de informatică, dintre care două de aur, şi deja le predă elevilor de liceu. Meseria de profesor nu este agreată de studenţii de elită. „Nici nu prea am ce să fac numai cu matematica pură. În învăţământ nu prea m-aş vedea”.

Visul de a lucra în alte ţări nu îi atrage doar pe români, ci şi pe studenţii turci. „Fratele meu mai mare lucrează la Microsoft, aşa că poate voi lucra şi eu în Uniunea Europeană, ca să ne mutăm împreună”.

Pentru fiecare problemă rezolvată juriul oferă câte un balon colorat. Profesorii spun că astfel de concursuri sunt urmărite de marile companii din toată lumea, iar aceşti studenţi nu caută niciodată un loc de muncă... pentru că vin angajatorii la ei. „De terminat voi termina în România. sunt de părere că Universitatea Bucureşti este totuşi bună. De lucrat vom vedea, poate mă voi angaja undeva, poate voi face propriul meu start-up”. 

Să ştiţi că am observat că tendinţa de a pleca este din ce în ce mai mică. Înainte dacă dădeam 40 de recomandări, acum dacă dau 3-4 recomandări pentru a pleca în străinătate. Firme americane de mare prestigiu au reprezentanţe şi în România şi salariile sunt pe măsură”, a spus Nicolae Ţăpuş, profesor universitar Politehnica Bucureşti

În ultimii ani, studenţii din Ucraina le-au pus cele mai mari probleme românilor. Pentru că nu au drept de muncă în Uniunea europeană sunt mult mai motivaţi să primească burse în străinătate, spun profesorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri