C. T. Popescu: Profesorul este responsabilul cu povestea. Informația se fixează când e inserată bine într-o poveste

Data publicării:
solomon ctp

Ce trebuie să facă profesorul esențial? Date, informație găsim în manual și găsim în calculator la un simplu click. Și asta nu e bine. O pierzi la fel de ușor. Pentru ca informația să se fixeze în tine, ca elev, există două condiții. Mai întâi - și esențial – profesorul este responsabilul cu povestea. Informația se fixează când ea este inserată bine într-o poveste”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a insistat, în special, asupra metodei de predare. „Metoda de predare care îl validează pe un profesor ca dascăl este să nu le spună nimic de la el, ci să creeze atmosfera și situația astfel încât elevul să ajungă singur sau să i se pară că ajunge singur la respectiva concluzie. Nu să i-o livreze pur și simplu, așa cum fac cea mai mare parte dintre profesori”, a explicat C. T. Popescu.

A doua condiție importantă este, după părerea mea, specializarea. Diferențierea trebuie să se facă de la 14 ani, după școala generală. Acolo înveți de toate, nu trebuie să face diferențieri. E bine să știi în ce țară ești, pe ce lume trăiești, în ce cosmos te-ai născut și câte planete are sistemul solar. Dar după aceea, de la 14 ani, elevul respectiv se poate defini”, a mai spus jurnalistul. 

Anterior, academicianul Solomon Marcus vorbise, tot la Digi24, despre ceea ce anumit principala problemă a învăţământului actual. „Cuvântul-cheie este agresiunea. La agresiunea manualelor se adaugă agresiunea temelor de lucrat acasă, în care sunt implicaţi diverşi membri ai familiei”, a descris matematicianul situaţia. „Calculatorul a venit pentru a ajuta inteligenţa umană să nu se consume în acte primitive de memorare”, a adăugat Solomon Marcus.

„Dl. profesor Solomon Marcus este un remarcabil profesor de analiză matematică, am învățat după tratatele domniei sale, dar nu pot fi de acord, de data asta”, a spus Cristian Tudor Popescu. Jurnalistul și-a argumentat punctul de vedere prin faptul că rolul primordial nu revine manualelor sau internetului, ci profesorului și harului acestuia de a stârni interesul și pasiunea pentru un domeniu. „Mai există și-un profesor! Manualul ăla nu e singur!”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți în materialul video de mai sus întreaga argumentație a jurnalistului Cristian Tudor Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri