Cercetarea din România, la vânătoare de olimpici

Data publicării:
centru magurele


Unul dintre exemple - proiectul celui mai mare laser din lume care a demonstrat că se poate şi la noi.

12 olimpici la fizică au văzut ce înseamnă să faci cercetare în România. Specialiştii de la Măgurele au petrecut cu ei o zi de muncă şi le-au arătat ce realizări au avut peste hotare. Totul, ca să îi convingă să nu plece din ţară sau măcar să se întoarcă după studii. Misiune grea. Doar doi dintre tineri sunt hotărâţi să facă facultatea în România.

„Eu îmi doresc să rămân în țară”, a spus Anca Preda, elevă. Vlad, în schimb, a fost deja admis la Cambridge şi abia aşteaptă să plece.

„Străinătatea îţi oferă o experienţă pe care nu poţi să o ai în ţară, pentru că te îndepărtezi, eşti pe cont propriu. Nu am ales Cambridge ca să plec din țară, ci pentru că e Cambridge în sine”, a spus Vlad Tomescu, elev admis la Cambridge.

„Pot să plece și e şi recomandat să aibă experiență din afară, dar trebuie să se și întoarcă. Și dacă se întorc 10% din ei e totuși important. Important e că înainte de a pleca au văzut ce e aici, ce se poate face”, a spus Radu Ionicioiu, cercetător senior în cadrul Departamentului de Fizică Teoretică, IFIN-HH.

Proiectul celui mai mare laser din lume ar putea cântări greu pentru tinerii olimpici. Până în 2018 vor fi angajate 250 de persoane la Măgurele, iar salariile vor fi la nivel european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri