Educaţia în România, pe pile. O profesoară a denunţat în faţa ministrului Pricopie corupţia din sistem

Data publicării:
elevi -mfax

Demult nu s-a mai întâmplat ca un dascăl să spună lucruri atât de dureroase despre starea învăţământului românesc, iar pentru asta să fie aplaudat chiar de ministrul Educaţiei. Iar prima dovadă că nepotismul şi pilele au devenit un fenomen este că sute de profesori aflaţi în sală au ovaţionat-o pe curajoasa profesoară minute în şir.

„Inspectorii generali, numirea lor, stă în pixul ministrului, numirea directorilor stă în pixul domnului Trăistaru. Neavând concurs niciunul, au devenit o masă de manevră uşor de manipulat şi dacă îndrăzneşte vreunul să deschidă gura, ce li se răspunde: nu mai vreţi, nu vă mai place, nu mai puteţi, la revedere, sunt alţii care vin în locul vostru”, a spus Doina Leca, preşedinte onorific al Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar.

Ministrul a promis că directorii vor fi aleşi prin concurs

Nimeni nu a contrazis-o pe profesoară. Mai mult, ministrul Educaţiei a promis că, de anul viitor, sistemul îşi va selecta liderii prin concurs, adică aşa cum se întâmpla în urmă cu şase ani. Nu trebuie să ne aşteptăm însă la minuni.

„Pentru mine, astăzi vorbitorul de referinţă este doamna Leca. În 2014 vom declanşa concursurile, dar să nu vă imaginaţi că vom declanşa 20.000 de concursuri în jumătate de an sau într-un an. Este un proces care, din păcate, a fost neglijat timp de şase ani”, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Cuvintele fostului cadru didactic au dezlegat limbile părinţilor aflaţi în sală, revoltaţi că şcoala îi obligă să scoată permanent bani din buzunar.

„Nu vreau să mai spun că încă mai cumpărăm detergenţi, că mai schimbăm geamuri, că mai participăm la dotare”, a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Mihaela Gună.

Şi sindicatele şi-au exprimat nemulţumirile. Cea mai mare: profesorii nu mai pot face faţă claselor cu 39 de elevi.

„Noi, sindicatele, nu am fost de acord niciodată cu funcţionarea claselor peste efectiv, întrucât acestea nu garantează un învăţământ de calitate, afectează starea de confort psihic şi fizic a elevului”, a spus Cornelia Popa Stavri, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În final, toată lumea a căzut de acord că învăţământul românesc suferă de trei mari boli: politizare, birocraţie şi subfinanţare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri