Unul dintre cele mai bune licee din ţară este un real pericol pentru elevi. Clădirea veche de peste un secol a Colegiului Carol I din Craiova nu a mai fost reabilitată de la cutremurul din 1977, pereţii sunt crăpaţi, parchetul găurit, iar tencuiala se desprinde în bucăţi tot mai mari. Speriaţi de ce ar putea păţi copiii, sute de părinţi au depus o petiţie la Primărie pentru reabilitarea urgentă a clădirii. Până se va întâmpla asta, însă, conducerea şcolii a mutat elevii într-un alt corp, de teamă că imobilul s-ar putea prăbuşi.

Embed:

 

„După cum vedeţi, crăpăturile sunt de la o zi la alta mai evidente. Şi în clase s-a întâmplat acelaşi lucru? În clase situaţia este asemănătoare.”

Fără să exagereze, eleviii compară corpul central al Colegiului Carol I cu o ruină de după război.

Bogdan Marica, reporter Digi24 Craiova: „Clădirea nu a mai fost reabilitată de aproape 40 de ani, astfel în cele mai multe clase au apărut fisuri pe pereți și tavan, iar în unele locuri a căzut chiar și tencuiala.”

„Am un nepotel care îl iau acum de la școală. Trebuie să fiu atentă că poate să îi cadă ceva în cap.”

 ***

„Pe lângă faptul că e periculos, nici nu arată bine. Cred că ar trebui făcut ceva pentru că e chiar un monument istoric.”

În plus, din parchet lipsesc bucăţi întregi, iar acoperişul nu mai reţine nici măcar o ploaie slabă.

„În zilele în care plouă abundent, apa se scurgea de pe perete pe sub tablă, ajungând până jos la parter, până la nivelul solului, să inunde clasa.”

La fel de rău arată şi exteriorul clădirii. De sus cad cărămizi şi tencuială, iar pietonii se tem să meargă pe trotuar.

„E un pericol atât pentru elevii care învață aici în Carol, cât și pentru cei care trec pe aici, pentru pietoni.”

De teamă să nu fie răniţi copii, conducerea şcolii a mutat peste 600 de elevi într-un alt corp al clădirii care a fost consolidat şi modernizat. Între timp, părinţii au trimis plângeri peste plângeri către primărie.

Anca Pricină, directorul Colegiului Naţional Carol I: „Demersul nostru a avut ca obiectiv tocmai lucrul acesta, să nu periclităm siguranța elevilor și să le putem oferi spații sigure.”

Autorităţile promit reabilitarea Colegiului încă de acum 7 ani.

Dan Daşoveanu, viceprimar al Municipiului Craiova: „Chiar dacă noul draft de accesare a fondurilor ne-a limitat la doar 5 milioane de euro pentru un monument istoric, cel puţin avem o bază de la care să pornim.”

Însă un studiu de fezabilitate a arătat că reabilitarea liceului Carol I ar putea costa aproape 20 de milioane de euro.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!