Manual de drept pentru elevii din România

Data publicării:
elevi clasa scoala

Un adolescent intră într-o şcoală ca să îi facă dreptate fratelui său mai mic, după o bătaie între colegi. O astfel de scenă este tradusă, în termeni juridici, în manualul pe care îl vor primi liceenii.

„(...) Legea nu ne dă voie să ne facem dreptate singuri. Dacă o persoană ne loveşte, nu avem voie să îl lovim înapoi. (...) Codul nostru penal stabileşte că, de la vârsta de 14 ani, copilul răspunde penal”.

Tot din manual, tinerii vor afla şi ce păţesc dacă ucid un animal, zgârie o maşină, poartă un pumnal, îşi modifică notele sau copiază la examen.

Îi invățăm pe copii să nu folosească telefonul mobil în timpul orelor, să nu plagieze, să nu încerce să corupă profesorii, plătind obținerea unor note mai mari”, afirmă Cristi Danileţ, membru CSM.

Specialiştii în drept sunt de părere că, din momentul la care primeşte buletinul, un elev trebuie să ştie cum să îşi apere integritatea şi să se ferească de problemele cu legea.

„În trecut, copiii răi la şcoală erau puşi să stea în genunchi pe coji de nucă spartă, erau bătuţi peste mâini cu liniarul sau arătătorul, erau puşi la colţul clasei cu mâinile sus. În prezent, orice pedeapsă corporală este interzisă. (...)”

„Cred că este primul manual de acest gen din ţară. Adolescenţi în România avem undeva la vreo două milioane. Este greu să ne imaginăm că putem ajunge la toţi. Visul meu este să ajungem inclusiv în mediul rural”, spune Cristi Danileţ.

Materiile care au aplicabilitate directă pentru orice elev ar trebui să devină puncte cheie în dezvoltarea elevului în România, nu doar materiile specializate”, spune un elev.

Mai puţin optimişti, dascălii nu cred că simpla citire a manualului poate schimba ceva în atitudinea tinerilor.

Nu ştiu în ce măsură are efect. Mă tem că foarte mic. Nu am să spun zero, dar foarte mic. Avem nevoie de o reformă mult mai profundă în sistemul nostru de învăţământ, care să permită să am aşa ceva, disciplină opţională şi nu neapărat cu note”, spune Adrian Troie, profesor, Colegiul National „Sfântul Sava”.

Manualul va fi distribuit în liceele din Capitală, în şcolile din oraşele - centre universitare şi va fi publicat pe internet.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri