Cei mai deștepți oameni. Mensa a început testările în România, inclusiv pentru copii

Data publicării:
mensa teste romania

Dorian Istrate are 12 ani şi a început să caute răspunsuri în cărţile din jurul său încă de la vârsta de 3 ani. Un copil are, în general, o înteligenţă între 100 şi 110. Coeficientului lui Dorian depăşeşte, însă, 140. A schimbat trei şcoli până când a găsit un colectiv care să-l înţeleagă. Către foştii colegi priveşte acum cu înţelegere şi maturitate: „Sunt tot nişte copii care încă nu pot să se gestioneze sută la sută. Aşa i-aş cataloga”, spune băiatul.

În urmă cu cinci luni, şi-a găsit colegi pe măsură. Deşi nu a împlinit 18 ani, a intrat în Mensa România, organizaţia celor mai deştepţi oameni din lume. „Pentru mine este un loc unde mă întâlesc cu diverşi oameni care au pasiuni asemănătoare - robotică, jocuri video, cărţi de fantezie”, mărturisește Dorian.

În familia lui, Mensa este deja o tradiţia. Atât tatăl lui, cât şi fratele mai mare sunt membri ai acestei organizaţii. Aşa că, băiatul vrea să ajungă să studieze la Oxford, ca şi fratele său.

Dorian spune că sistemul educaţional din România nu-i valorifică pe cei supradotaţi: „Cataloagele, într-un fel, ar trebui scoase, din cauză... copiii sunt foarte îngroziţi de note, ei cred că sunt nişte fraieri şi din cauza aceasta iau numai note proaste”.

Acum, organizaţia Mensa şi-a deschis în mod oficial porţile şi pentru cei mici. Au avut loc primele teste pentru copiii de peste 10 ani. Însă cei mai mulţi care s-au înghesuit să-şi testeze limitele au fost tot adulţii.

„Am văzut că înţeleg destul de uşor chestii de şcoală şi cred că e posibil să am un IQ mai mare. Am făcut şi testul, mi-a spus că am peste 126, cel online de la Mensa”, spune unul dintre participanți.

„Să văd ce înseamnă, să văd cât pot, dacă sunt în cei doi la sută”, explică un alt tânăr de ce a ales să participe.

E o provocare să văd dacă într-adevăr a fi recunoscut, a fi inteligent te ajută foarte mult”, arată un altul.

„Pe testul nostru ar fi 131, dar pe alt teste s-ar putea ca aceeaşi persoană să obţină un scor de 135 sau 127. Aşa că nu este foarte relevant. Singura definiție este că trebuie să te încadrezi în primii doi la sută”, precizează Radu Jianu, preşedintele Mensa România.

Mensa are peste o sută de mii de membri în toată lumea, din care 400 în România.

Următoarele teste vor avea loc săptămâna viitoare la Cluj, Timişoara şi Arad. Taxa de testare este de 25 de lei, iar cotizaţia anuală este 60 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri