Modificări în Educație: primarul va participa la Consiliul de Administrație al școlii sau doctorat la fără frecvență

Data publicării:
scoala digi

Va cheltui mai bine banul public crede Adrian Stan, primarul oraşului Techirghiol, prin prezenţa sa în Consiliul de Administraţie. Optimism, deşi reprezentantul primăriei lua parte şi până acum la sedinţele de Consiliu. Este neclară însă problema incompatibilităţii primarului în această nouă ipostază.

De multe ori Consiliul Local dădea banii şi urmărea mai puţin modul în care aceşti bani ajungeau efectiv în lucrurile necesare acestui fenomen educaţional. Dar rămâne un lucru care va fi pentru primar cu semnul de întrebare, păzeşte legea sau nu de incompatibilităţi?”, afirmă Adrian Stan, primarul orașului Techirghiol.

Politizare a învăţământului - văd sindicaliştii în această implicare a primarului.

Categoric că această formulare, care face referire direct la primar, poate genera un anumit tip de abuzuri mai ales în mediul rural. Am solicitat Ministerului Educaţiei şi Guvernului României să dispară cuvântul primar din textul ordonanţei”, declară Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" .

Dezavantajul ar fi că, neavând un interes direct material, ei ar putea să nu vină la ședințele CA și să nu se realizeze cvorumul”, susține Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDU CER.

O altă prevedere a ordonanţei permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat. Profesorii nu privesc, însă, cu ochi buni decizia pentru că ar avea mai mult de muncă.

Pentru elevi reprezintă o șansă în plus pentru a promova acest examen de maturitate, pentru cadrele didactice lucrurile sunt puţin mai complicate pentru că programul lor este foarte încărcat. Anul acesta au avut mai multe simulări, urmează examenele în momentul de faţă. Lucru care”, mai spune Marius Nistor.

Nici învăţământul universitar nu a scăpat de schimbări. Universităţile vor organiza cursuri postliceale, contra cost. Programele de doctorat vor organiza cursuri şi la frecvenţă redusă.

Problema este cu frecvenţa redusă cum o stabileşti, care sunt obligaţiile stritcte de a lucra în cadrul laboratorului, sau după caz, al altor elemente în interiorul şcolii doctorale”, spune Bogdan Murgescu, directorul al Consiliului de Studii Universitare de Doctorat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri