O româncă, printre cei mai deștepți elevi din lume

Data publicării:
eleva

Roxana şi-a dorit dintotdeauna să studieze la cele mai mari universităţi din lume şi pentru asta a ştiut că trebuie să muncească în plus faţă de colegii ei. Strădania fetei s-a tradus în ore de studiu neîntrerupt.

„Am lucrat individual, în vacanţa de iarnă, în special, foarte mult,” povestește Roxana Vătămanu, elevă la Liceul Internaţional de Informatică Constanţa.

Munca ei a fost din ce în ce mai mare pentru matematică, volumul de muncă a fost enorm pentru ea. În afară de orele de curs propriu zis, care sunt 5 la număr, mai aveam încă 4 de pregătire săptămânal cu ea, iar ea acasă lucrează cel puţin 7-8 ore/zi,” spune Mihai Bogdan, profesor de matematică.

Pentru a studia în SUA, Roxana a trebuit să treacă mai întâi de examenul SAT, echivalentul american al Bacalaureatului. Pentru că exerciţiile sunt diferite faţă de cele din programa românească, eleva a trebuit să se pregătească special timp de o lună pentru acest test.

Ei se bazează mai mult pe ideea de rezolvare a problemelor, ideea iniţială, că mai apoi calculele le poţi face cu ajutorul unui calculator şi trebuie să te încadrezi într-un timp,” mai spune Roxana.

În doar 50 de minute, Roxana a reuşit să rezolve fără greşeală 55 de subiecte.

„Este o performanţă grozavă întrucât este un rezultat rar. Doar un procent din cei care l-au susţinut au reuşit acest punctaj,” zice Serdal Aslantas, profesor de matematică.

Roxana are vise mari pentru viitor. Îşi doreşte să fie acceptată la una din cele mai presigioase universităţi din Statele Unite, precum MIT sau Columbia.

Mă văd lucrând ca inginer chimic în domeniul medicamentelor, vreau să fac medicamente. Încă este nevoie de descoperirea unor tratamente speciale pentru anumite boli, cum este cancerul sau alte boli foarte grave,” adaugă Roxana.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri