Taxe mai mari și burse mai mici pentru studenții români

Data publicării:
studenti examen site ASE

O spun rectorii marilor universităţi care cer, alături de studenți, alocarea a 6 la sută din PIB pentru educație. Anul trecut, universitățile au primit de la minister doar jumătate din fondurile necesare funcționării.

Totul se răsfrânge asupra tinerilor: taxe mai mari și burse din care studenţii abia își acoperă cazarea și traiul pe o săptămână. Alexandra este studentă în anul doi la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai.

Cinci universităţi de top din România cer clasificare internaţională şi finanţare în funcţie de performanţă

Tânăra spune că fără ajutorul părinților nu și-ar permite să stea în Cluj-Napoca. Are doar note peste 9, rezultate care îi sunt recompensate cu o bursă de studiu de 350 de lei pe lună, din care 100 de lei reprezintă cazarea în cămin. „Calculând toate lucrurile acestea din 350 de lei rămâi cu 250 care clar nu îți ajung. O carte, cel puțin la specializarea mea, ajunge și la 60 de lei, 40 de lei”, a spus Alexandra Pop, studentă.

La Babeș-Bolyai, tinerii primesc burse de studiu și de merit de 350 de lei, respectiv 400 de lei. Bursa socială nu depășește însă 180 de lei pe lună. „Bursa putem să spunem că este insuficientă, adică nu poți să trăiești numai din bursă. De data asta pot spune că suntem de aceeași parte a baricadei și ne dorim și noi și cadrele didactice să fie finanțate universitățile”, a spus Cristina Filip, prefectul studenților UBB. De la stat, anul trecut, Universitatea Babeș-Bolyai a primit doar 52% din fondurile de care avea nevoie.

Banii veniți de la minister au fost puțin mai mult de jumătate dacă mergem tot așa o să devenim în curând o facultate privată”, a spus Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB. Rectorii marilor universități din România spun că studenţii noştri sunt de 10 ori mai săraci faţă de tinerii din Occident.

În ţara noastră e de 2.400 de lei pe an finanţarea pentru un student ceea ce e mult, mult inferioar faţă de ce e în ţările Occidentului. În comparaţie cu unele ţări e de zece ori mai puţin”, a spus Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB. 

Reprezentanţii Consorţiului Universitaria din care fac parte cinci mari universităţi din ţară au discutat problemele din educaţie în cadrul reuniunii care a avut loc la Timişoara la finalul săptămânii trecute. Propunerile lor au fost înaintate Ministerului Educaţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri